有自閉症嘅手足,點樣克服到日常生活嘅問題?

205 回覆
13 Like 24 Dislike
good try 呢個好大伏
通常我會當係瀨咗嘢
佢份人係好固執
例如有次約左十二點出黎,咁有個突然有啲事做就話推遲到兩點先啦
佢就一定唔得
總之講左咩時間就咩時間
以前細個唔識野
就大家係度對屌
根本理解唔到佢點解咁萌塞
後來大家都覺得佢癲癲地
就炒左好多獲勁既
最後就絕曬交咁
宜家諗翻好後悔
如果早啲知佢有呢個病
佢應該唔會宜家咁
其實同廣東話都有
幾好唔一定真係讚你得幾好
可能只係hea 你
個點係,會唔會係,
用自己角度去估對方。
係接收到方語氣、語境既程度不足嘛~?
但係聽多幾次同樣情況,自己會否有個經驗,會易D預計到?
我又咁樣睇
語氣我就點都接收唔到
如果佢唔大編幅或者好具體咁講
我就通常一係買兩邊,兩種情況都推演一次先(真係讚定hea 我),至少可以唔傧踩地雷
一係當佢無講過就算
師兄已用自己方法處理到。
(無因為自己不足而限制到,反而開發左另一個屬於自己既方法)
返工我又好少遇依個情況,可能因為叻人太多,同埋依家催眠自己人工包埋……

玩遊戲同樓主都幾似,我好唔鍾意啲人hea玩/求其玩,如果有犯規一定要捉,但同時如果有時規則冇講明嘅灰色地帶,我又覺得冇問題
我直頭由得佢地死
講就講左 教就教左
唔聽教就算
食屎唔好拉我落水就得
lm

利申: 自傾
想問吓大家明白及了解自己或者別人嘅感受/情緒,係唔係會比一般人困難?
如果係,大家又點樣去改善?
佢地心諗:你條橋咁掂,咁咪你自己一個搞晒佢囉,唔好搞鳩住我,我份工hea做架炸。
自閉+adhd絲 明白巴打
我都係同人唸野唔同 亦好難理解正常人既思維
不過自知自己都好多野唔叻 雖然算資優既邊緣 但都只係精於部分知識 其他野例如投資嗰d就超遲鈍
所以好少質疑普通人ge思維 、佢地既理解力
而係盡量catch up返正常人唸法
我知自己先係奇怪 與眾不同嗰個
不過好多謝以前既朋友 佢自己係資優 而細佬妹都係asd+adhd 所以佢好包容我
佢覺得唔洗特登形合常人 但到宜家我慣左“正常” 就真係變到似普通人又比以前多frd 同埋又幾開心
不過其實有d自閉係feel到 好似好藍嗰個herman yeung都好a
以前都幾欣賞佢免費share咁多野ga
放鬆啲 睇所有睇法
點解要人唸得明,仲唔明?人長大了,想溶入社群唔係要人明白你唸乜,用你既能力先去明白人地唸d乜先,自閉症。。。你推開了那度門,偷偷望出去,想大家都要知道你在那,屋內有什麼,唯一的方法是你先走出屋外去邀請人進屋內,而不是在門內向外大叫著:我的屋很不錯,喂,入嚟睇啦
你講哋嘢冇錯,但唔係淨係有自閉症啲人先唔去理解人,大把香港人都係講完自己想講嘅嘢就算。人哋唔同意就話人on9/唔明佢。理解人應該係雙向。
當然無人有義務去理解對方,但如果其中一方無心討論,咁同佢討論嘅意義就相對唔大,都唔使咁認真。
Ching,你負面了,可以這樣,以自身為本位,然後看看身邊的人與自已有什麼不同,說話,行為,思想等,我知這些在腦中與感受中都像數據一樣,試著感受一下數據,通過數據的不同找出自身與別人不同之處,然後你研究感受的人越多,那中間的不同就能轉化成理解,但夠用了,而且觀察研究得越多,你甚至可以自然地模仿別人去用相近類似的數據去進行溝通,歸類,而當你腦中所歸類的文件夾越嚟越多,那你理解就越多。

而如你想人明你,坦白說,有無自閉症的人都想有人明白理解自已,不論什麼病什麼症都好,都只是一個分類而已,每個人事實上都是獨一無二的,所以你只能尋找與你相近類別的人,如資優亦自閉兼性情相近,性格大家都能接受到,你要自已去揾。

最後你覺其它人蠢係無問題,那起碼是你的感受,但問題真是你自身的問題,那些蠢人有抓住你要了解你嗎,他們有抓住你叫你理解他們嗎? 如果工作的話,你是上司你話事,直接落指示就得,不是的話,hea左就算q數啦,要做好件事又要選team work咁好玩,你怪人,?咪又係你自已選既。

寄語,聰明人可以扮蠢,但蠢人卻裝不成聰明人,在有所需下,聰明人會按蠢人程度去與蠢人溝通達到其目的,所以你肯定你身邊無聰明人?

利申:無聊,打了一大段
應該等其他人克服你,等佢地成長
唔洗咁頽,個世界總係需要有你啲咁嘅人
Hard times create strong men
接受呢個世界既唔完美
無問題,呢個世界蠢人太多
你記住呢點就夠
講完自己諗法,佢地唔明就由鳩佢地,跟佢地方法去做
實奶野,但無問題架,打份工姐,出錯係正常,唔係死得人既大錯就ok
到佢地知道奶野唔好懶醒衝出嚟話自己一早講左
呢d等佢地自己體會就得,默默地做番好件事就得
試多幾次佢地就自然會乜都搵你consult
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞