居屋 2020 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
上個post
https://lihkg.com/thread/2332314/page/1

『居屋2020』http://www.housingauthority.gov.hk/hos/2020

『白居二2020』http://www.housingauthority.gov.hk/wsm/2020

自己睇申請須知啦屌你老尾
有正體/殘體/英文,都睇唔掂嘅可以驗下智商
---------------------------------------------------------------------

上圖係2019年居屋
---------------------------------------------------------------------

今年2020年
假設受歡迎程度係 3房>2房>1房>開放式
2100個核心長者 已經食晒 3房&2房

綠表及白表申請者的配額比率為 40:60
在選樓期間,每五名 出席選樓申請者的選樓次序依次為
(i)一位綠表申請者
(ii)一位白表申請者
(iii) 一位綠表申請者
(iv)一位白表申請者 以及
(v) 一位白表申請者

「家有長者優先選樓計劃」有 2,100 個單位的配額
白表「非核心家庭申請者」將獲安排於所有白表「其他核心家庭申請者」選樓之後才選樓。
一人申請者700 個單位。
一人申請者會在家庭申請者選樓後,選購餘下任何面積的一個單位。

問:
請教下係咪CM12揀完到GE先再到WE 然後GM再落WM
答:
綠白綠白白 > 綠白綠白白 > LOOP
GE1 > WE1 > GE2 > WE2 > WE3
原來開左新
希望短期內唔好收信
留個名先
今年綠置居都有鑽石山
希望順順利利
粉2巴打
長者扔去蝗後山啦屌你老母,俾長者揀先有撚用?
老龍咁多廢氣俾你住都住唔長
請問綠表中簽者係咪未有通知?
我今日先睇到原來有email叫我補交文件,dealline 係琴日,我今日睇到先寄返會唔會唔肯收?
請問一下是白長嗎?沒有收電話?
白二 有打電話但返工miss 左
其實係咪6月就開始揀樓?
係到講就算啦
今日我趁得閒去馬鞍山睇睇樓景,大家睇下有咩想留意我可以影影。

上圖我係欣安村影過去。

上面係欣安村同錦駿苑連接天橋。
其實資產審查唔報卷商股票戶口得唔得
巴打就咁望落去覺得周圍環境點?
我都諗住搵日過去實地考察

大水坑站B出口上,都真係5至7分鐘到錦駿苑A座。
但係如果揀錦駿苑CDE座就老尷,因為都算幾遠下,map上黎講恆安站落車可能仲近啲,雖然都係唔近。
我自己鐘意行山露營,咁我都幾鐘意馬鞍山彎曲山昂坪,所以對我黎講係唔錯,放假可以上一上去chill 或者睇日出。

咁上面條馬路可以上馬鞍山,就係A座行出少少。

另外講多少少望馬路係會少少嘈,我覺得。

BC座相距最遠,但我係近山邊單車徑慢行都係用左2至3分鐘。

所以我相信一個成年男子係大水坑站落車,就算番E座應該用10分鐘可以番到。

另補D座圖。

再影一影E座圖。

最後影番個公路景

一路行一路好多蚊咬,唔敢想像夏天會點

今日就係咁多。
大家新年快樂,揀到想要間居屋。
攪到我粉2都想轉馬1

唔好咁啦巴打
你由頭講到尾想要粉嶺 點知最後轉馬一
無 想放假近近地去行山
其實粉2都可以放假近近地行山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞