居屋 2020 (7)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
上個post
https://lihkg.com/thread/2327616/page/1

『居屋2020』http://www.housingauthority.gov.hk/hos/2020

『白居二2020』http://www.housingauthority.gov.hk/wsm/2020

自己睇申請須知啦屌你老尾
有正體/殘體/英文,都睇唔掂嘅可以驗下智商
---------------------------------------------------------------------

上圖係2019年居屋
---------------------------------------------------------------------

今年2020年
假設受歡迎程度係 3房>2房>1房>開放式
2100個核心長者 已經食晒 3房&2房

綠表及白表申請者的配額比率為 40:60
在選樓期間,每五名 出席選樓申請者的選樓次序依次為
(i)一位綠表申請者
(ii)一位白表申請者
(iii) 一位綠表申請者
(iv)一位白表申請者 以及
(v) 一位白表申請者

「家有長者優先選樓計劃」有 2,100 個單位的配額
白表「非核心家庭申請者」將獲安排於所有白表「其他核心家庭申請者」選樓之後才選樓。
一人申請者700 個單位。
一人申請者會在家庭申請者選樓後,選購餘下任何面積的一個單位。

問:
請教下係咪CM12揀完到GE先再到WE 然後GM再落WM
答:
綠白綠白白 > 綠白綠白白 > LOOP
GE1 > WE1 > GE2 > WE2 > WE3

以鑽石山最貴單位488萬計 計出黎印花稅大既要25萬
好似唔係計晒折扣率
大約樓價x 1.2-1.3 左右
問過房署朋友 佢話housing 我搵稅局定唔知邊個部門會重新估價多一次 呢個格價會介乎史家同埋銷售價格中間

448萬單位 63折 市價774萬左右
lets say 650呢個價㗎

對返上面個表
即18萬+50萬x10%
= 23萬左右
想問下
揀樓當日係咪只需比一成首期訂金
咁如果我想再比多啲係咪要等出咗入伙紙去搞按揭個陣先比
想問如果要等放棄先有機揀樓既(姐係wm3000左右)
係等sms,email定一樣有信收?

因為都想準備定文件
好多錯字

488萬先岩
我都有呢個問題
只要報返現時份工就得,份僱員薪金證明書要填入職日期,你老闆填返4月至9月收入,同埋期間有無收過其他收入就得。
如果9月9結餘無變 就係下一次改變結餘/月結先會show出黎
特別係簿仔更加唔會做倒咁岩9月9日有show個結餘出黎
想問下白長有1260個位
咁排WE 21xx係咪無機會揀樓?
都想問 WE 幾多先有機會
例如存摺show
9月7日 結餘係 5000,
到9月11日存入1000而結餘變 6000,
即係9月9日結餘都係 5000。
2100 x 0.6 = 1260
大過1260 就要睇之前有幾多人DQ
或者放棄揀樓。
thanks
另外想問下
如果真係假設1260個白長quota 已經用哂
都仲未排到WE21xx, 咁呢個白長no.仲有冇用?
定係要用白核no.嗰條隊?
WE21XX好炆水喇

你前面仲有幾百個綠表

佢地全部dq, no show

你先有機會
無用

用白核
白長No已無用
因為已經輪到白核揀樓
Exact7ly
想請教下

如果公司無糧單 無薪金證明 但有供mpf

可唔可以唔麻煩公司簽薪金證明 淨係用mpf供款證明
過咗2100配額,之後只睇你個WM次序
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞