居屋 2020 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
3房而家好似好少咁? 係未有個人搭個長者都可以抽3房?
理論上你簡單都買得3房
搭個長者係個排名會前好多
易D 買到心頭好咁解
廢老隊多數有大買大先再考慮地區

3房係真係好少
3房只會越來越少
但同時未來開放式數量會減少 因為過往銷情慘淡 房署俾人屌唔人道

前題你起碼要中一二號波 否則你都係預得一房(除非嗰一期所有地區都好正)
基本上我既話300以下都唔考慮 而家d 1至2人細到pk 淨係比老人家住都ok 但係比d家庭住實唔夠 預佢住十幾廿年肯定有大買大先
而家睇緊幾年後既位置好似都唔算太差 但又話起大西北搵左好多地
一定一啖砂糖一啖屎 每一次嘅配搭總有舊豬頭骨
睇下呢幾年抽單人咩情況先 唔得就之後綠置算
唔好咁老定覺得綠置一定大機
我都有fd 老者抽左幾年得個吉
都冇計 冇錢係得綠置揀
另外幫人問申請緊公屋既都可以抽綠置? 好似都排左6 7年 主任都未見
鑽1火2都有d機會 火1就應該冇乜人揀
長者隊黎計真係大機會要揀大單位
連鑽1我都有d保留 未必真係咁搶手
個人意見:

如果唔係番工遠既話 無論抵買 升值潛能 二手交投 附近環境 我都覺得馬1好過鑽1

因為依家啟德分分鐘做咗condom
詳細冇研究 但我有fd 同老人家兩個排擴展市區5-6年都冇回音
而家起碼7 8年啦 市區應該10年
唔係連馬1放題都無呀
同大細層數平成球 二手格價容易接受 環境近海邊 得閒都可以行吓海邊 小學校網差唔多 中學馬鞍山好似入沙田大區? 沙田中學校網靚

嘈我覺得鑽石山會更嘈 係地理位置鑽石山贏
所以如果番工距離OK 馬鞍山好過鑽石山

以上純粹個人意見
我要求唔多 馬1 廿樓以上/馬2低層
自住

馬鞍山環境 配套 價錢都最平衡
可能分分鐘最搶手
我都覺得係 所以都驚揀唔到馬2露台
真係睇下到時會唔會有人因為地理位置揀鑽1 現樓揀火2 平揀粉2
咁先有d機會輪到我
今年真係好難估
突然之間咁多人討論
方便虛報時告你咋
應該都係要你補返張聲明投資收入,
我白核長1260內,同你一樣,過年前Miss咗主任電話,之後收信要補投資聲明。
要見咗主任審查合格,至再申請埋綠表資格證明書至合資格申請,佢連主任都未見係申請唔到綠置居。
填埋相關入息同資產個銀碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞