居屋 2020 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
好似之前有講過唔會調整價錢,只會調整折扣率,如果樓價跌,應該會提升到7折?
我試咗個140佢個數就咁將個數乘2,唔係白表應該會前過280?
7折個折扣率咪低咗?

以WE140為例 實排246
咪前過280囉

唔明你個point
其實個表都唔係太準,求其睇下未算
老實說就算100%準都冇用 因為要等埋DQ結果先知道自己實際排名 用個excel只係知道左係冇DQ嘅情況之下大家既實際排名 再用2-3成DQ率打下飛機

但你話個表唔準我願意願聞其詳 做到咁都有得唔准?
你自己未講左
各人有唔同睇法 我自己就覺得呢個表可以提供worst case 揀樓次序已經好有用 特別係對於排得前簡樓既人(例如頭三日)基本上我地已經要開始排priority

任何DQ對我來講都係驚喜
揀樓前會公報幾多dq?
WM 隊除左dq 率,仲要睇長者果邊
所以咩數據都係參考
yes, 所以同一價錢下,你俾錢買嗰部分業權大咗(7成),反映返樓價

e.g. 你俾480萬買樓,6折下,即係你層樓市值800萬

樓價下跌,調整到7折,同樣480萬,代表你層樓市值685萬

呢個就係佢地所講唔會調整價錢,而調整折扣率去反映市況

應該係咁....有錯請指正
雖然咁講有d衰,我係白表第一粒珠,但都好似都揀唔落手,除左鑽石山其他地方去翻工都最少一個鐘,鑽石山有既話又覺得貴,到時候比家有長者揀完大單位都無哂,唔怪之得香港依家愈黎愈小人結婚,結左都唔生b。
鑽石山真係唔扺,佢六折完9365,原價一呎萬六左右咁,咁對比翻個地區其他樓價又唔係好扺。未揀就已經夠煩

現崇山: 17,200元
星河名居: 17,600元
采頤花園: 12,500元
六折完點會唔抵?
講緊呢個地區唔會再有樓係咁近地鐵站喎
同埋盡拎住呢舊錢你可以同區買到啲咩
地鐵站上蓋9千都話貴咁你呢世都唔使係香港買樓
咁買完唔係住一世,但到以後要補地價,其實佢係萬六蚊呎,咁相比起星河名居萬七呎私樓,另私樓咩裝備,公屋清水樓裝修又要幾多錢,私樓同居屋既投資回報又唔同,而且居屋2020係要十年先可以自由定價,仲有一點隔離係會起三橦公居,再前面幾年後又要起多幾橦公屋,住公屋既人多多少少都有一d係有問題,佢樓下係公園又點,你有小朋友你敢唔敢比佢落去玩?

如果淨係睇表面9000蚊呎係平,咁鑽石山最平200萬左右,係咪真係值呢個價?個升值潛力十年後係呢幾個居屋到係咪最高,但以上都係個人意思,大家睇法唔同都好正常
唔夠錢就要將貨就價嫁啦
鬼唔知住康樂園凱旋門好咩 有會所有高級保安 遊樂設施d 小朋友個個非富則貴

居屋政府送錢比你使重包保升價 回報都重覺得低過私樓自己搵新聞邊單唔係大賺既

又要蔗渣既價錢又要燒鵝既味道 既然咁多擔憂又覺得唔值咁真心建議你順應自己內心 唔好買
唔好嘈,留返俾我買
我其實都係覺得佢講得好有道理 支持佢決定姐
但你要諗同區邊度可以做到9成/9成半喎
新居屋30年擔保期,起碼有批綠表/白居二會有興趣
再者佢個location 係咁多新居屋其中一個最市中心嘅位置,有返咁上下吸引力

再講個區環境
先唔講附近係咩房屋種類
單係佢係工業區隔離同公路旁已經唔係首選喇
呢啲真係睇你要啲咩,個個都想住市中心又交通方便喇
買得居屋就將貨就價架喇
唔鐘意可以唔好要
留畀我自住
居屋黎講係正黨鐵站上蓋唔係年年有
仲要唔係山旯旮站上蓋
係沙中線同觀塘綫上蓋
你唔要 大把人爭住要
我同你都係白表一白尾,不過鑽石山到我個時都應該唔會有,講真我自己就諗緊馬鞍山,但如果唔係翻工唔方便真係覺得粉嶺火炭個升值潛力係高好多,以粉嶺為例入手係五千蚊呎,到時候補完地價賣萬五我諗都ok.但鑽石山補完就已萬六,唔通二萬一呎,但星河明居到個時都可以係差唔多價,咁買樓會買邊間,話鑽石山唔值係佢比起2019長沙灣凱徳苑五分鐘地鐵貴成千蚊呎,佢未拆個價平星河明居又係一千蚊呎。依家係買樓,梗係要諗多一層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞