居屋 2020 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
流水響日日行都仲得
唔該晒巴打
睇完都心思思,本身諗住鑽係咩都照要
但馬個環境幾正咁

查到dq咁解ja ma
得架你未試下囉

岩岩先出過新聞隱瞞資產都係坐監同還返間屋

房屋珍貴資源你估查唔查你
想問下佢計唔計人數而分配
例如2個人可唔可以要五人單位
居屋係玩長者隊
2人都可以買3房 即5-6人單位
謝謝
有冇人知揀樓呈序大概係點?
例如每日叫幾多人揀樓?
https://youtu.be/htlGIpMBNb4

揀樓程序簡介
請問DQ係咪會收到通知?
如果非固定月薪人士到揀樓果日都係符合資格,咁仲要唔要通知主任?
因為之前睇片話入息有更改就要通知,但非固定月薪一定唔同架喎
白單有冇人第一號碼,收到信?
新手想請教各巴打,白核WM28xx,係咪山麗2房機會好低,1房都仲有D機呢?謝謝
預有得揀都係多數剩返一房底層或開放
得開放都唔知要唔要好
有冇白單排得後既已經下定決心揀山麗低層開放式
好老實 6萬蚊首期上車 當投資都超值 抽中冇理由唔買
睇番一般白居二既價, 唔係好洗諗補地價
唔補都已經好好價, 而且補價要10年後做得

鑽石山市區樓一定唔會有價冇市, 馬鞍山先會
淨係地理位置已經值100個, 唔理翻工係觀塘定港島
一定係鑽石山贏十條街
其實百二萬個價係講緊1樓先咁平
10樓左右都已經貴番起碼三四十萬,去到高層甚至貴五十萬
可以參考番以往居屋價單,你就會預計到實際價錢係幾多
所以千祈唔好用百二萬黎計,我自己就用百七萬黎計,但實際應該百六萬就有,不過預鬆少少好計啲

我當白單買百七萬既話,首期、律師費、稅、裝修、第一年管理費、裝修等等,加晒第一筆錢要差唔多五十萬
所以真係要計岩數先買得,仲要去到皇后山咁遠

你可以google睇埋北區發展藍圖,基本上個邊附近係唔會發展,其中一個發展重點擺左係粉嶺同上水之間,希望到時有大型商場可以行下咁,不過都要搭車先去到個邊
另一邊會發展既係再北邊多啲既位置,講緊北到古洞站個邊,睇番地圖其他都隔左好遠下,基本上位邊啲設施係皇后山居屋唔會用得著
即係話行路20分鐘距離內,無論南定北都唔會有好大發展
而起緊既公路亦都唔經皇后山居屋個邊,所以點都係得依家2*2來回行車線出入,實地考察過會見到好多都係大貨車,到時人多車多一塞就仆街
鐵路網就一定唔會經依邊,因為人口得三萬實在太少,出入全部都係靠巴士同小巴,講就講話會加開路線,但其實都只係載你去轉車站再轉其他車

所以當投資既話可能到時會有價冇市賣唔出,自住又辛苦,真係要考慮清楚

依啲自己睇左好耐,有錯請指正
幾多人住先?
睇會唔會對個地區已經有保留,
再睇自己如果黎緊幾年抽中有冇能力負擔到。

始終開放都有2百5幾呎, 比出面市區納米樓都大,仲要平好多。
白單排第一都係得開放式
咁可以選擇唔買架嘛
白單不嬲都少人放棄
衰啲講今次放棄分分鐘成世都唔中
但今次遠過以前個啲好多
之前東涌都仲好過今次皇后山
起碼個地鐵站都仲可以行過去,又有大商場
加上如果冇記錯之前好似做5折,但今期得6折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞