居屋 2020 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
有無人知而家樂富房署總會仲使唔使攞籌?
買過係講緊申請人/業主,定家庭成員都唔得
居屋申請係結左婚就一齊計
另一半買過就2個都計
單人長者佢搵咩供?
白居二2020 tg群:https://t.me/joinchat/Uayy22t4VQAtCiVt

有幾百人,集中討論
而家仲批緊白核4000幾 咁咪未有耐派揀樓信?
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/hos2020/assets/pdf/App_Guide_WF(c).pdf

4.2 以簽訂轉讓契據的日期起計,購買上述第 4.1 段資助自置居所計劃單位不足兩年的關鍵成員(註四)(因結婚或獲准享有僱主提供的房屋福利而獲准刪除 戶籍的 關鍵成員除外)。其他家庭成員只要符合各項申請資格,則不受此限制。

註四:「家庭申請者」人數最少為二人。「關鍵成員」指二人家庭申請者中除申請者外的另外一名非業主成員。

即係「關鍵成員」2年後可申請
18.5 刪除戶籍-除因結婚或獲准享有僱主提供的房屋福利外,屬於二人家庭的關鍵成員(註四)只有在購買單位兩年後(以簽訂轉讓契據的日期起計)才會獲准刪除戶籍。

只係寫二人家庭,咁三人或以上點計
除1個可以咁除2個呢
群你老母
放咩流料?白居二係未補價,d人真係要買,自己都會做下功課啦,淨係群組傾下就影響到咩,只係比大家討論參考下,未補價有成交紀錄架,點樣放流料?
你覺得唔會咪唔會囉
AA準備進場
離婚應該可以
關係成員應該係無咗佢會影響揀樓次序。

最明顯係二人申請如果少一個人,會由家庭隊變成單人隊,但三個人少一個就未必會影響揀樓次序。
等到幾時先有價單
講講下就有嫁喇 到接近4月尾了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞