居屋 2020 (9)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我直頭覺得梅窩都好過佢
真係諗到我頭都大埋
佢潛力真心低,未來十年既北區發展都唔係個度附近,啲配套就係得依家咁多,唔明點解啲人會覺得佢有潛力,係咪未發展=有潛力?
如果話要等廿年又太長遠,都唔知變左個咩世界
因為佢平 無其他
全部都係缺點
除左價錢
所以根本無野輸
所以我見其他gp有話白核3000內都仲有山麗2房揀下,因為地區唔理想,會多綠表放棄,加上經濟唔好
所以我見其他gp有話白核3000內都仲有山麗2房揀下,因為地區唔理想,會多綠表放棄,加上經濟唔好

後半part唔太認同 皇后山就好似當年天水圍咁 喺附近太多公營房屋規劃 未來整體配套一定會提升 我覺得到時嗰價升幅會跑贏今期居屋其他屋苑(以百分比計)

你可以話天水圍到今時今日都係鬼地方 但唔影響佢升值既潛力 睇番上個月有條女帳面賺左200個個case

https://youtu.be/avLk3ddFjUE

上面條片有一定參考價值
每日來回4粒鐘都幾係野
天水圍有輕鐵已經差好遠
我先片覺得白居二已經唔可以用「好價」黎形容 除非好舊嗰啲公/居屋 否則好多都可以稱之為「癲價」 冇錯係好好價錢 但有幾多成交到我抱着懷疑嘅角度

以鑽石山今期最貴單位計 以市價計算要776萬 過多十年八載補完地價之後個價錢會幾多 會唔會有價冇市 真係見仁見智 我個人就抱着悲觀嘅態度 當然你話睇下隔離post 賣到1000萬好勵志當我冇講過

以我case計 用學術性嘅角度去睇 鑽石山中層Vs 馬鞍山鳳凰樓最靚單位 我覺得馬鞍山會比較容易套現100萬以上 皆因馬鞍山如果我冇記錯最貴個單位都係389 就算埋去二手市場500萬買家都容易接受啲

當然仲有其他考慮例如交通返工 咁呢啲就好個人啦
事實上當年嘅配套真係好荒蕪 你睇返皇后山整體規劃人口唔細 交通食肆超級市場等等絕對會有座落

當然我哋而家係講緊未來既可能性 凡事都冇絕對 個人意見就係升值潛力絕對唔細
住開新界鄉村
所以粉2/馬1都岩我
所以粉麗真係唔怕買 咁撚平真係無敵
馬2係咪都係得長者先有機會揀到
綠表青富都唔買,應該唔會買山麗

價錢仲要差不多一樣。
鑽二都細?
咁火炭3你想要?
想聽下大家意見

問過好多人 大家都持有唔同意見

大家會點排?

山2 vs 馬1 vs 鑽開
睇你拎黎做咩

屋企人一齊住就睇你幾多人,多就山2,少就馬1
兩條友唔生仔就鑽開,生仔就馬1
拎黎炒就馬1/鑽開
冇特別需要兩房既話冇必要去到咁遠住
暫時同1個屋企人同住
預之後有埋另一就三個人同住
所以都r哂頭唔知買咩好
錢就得咁多
馬1開兩房
馬一向山 有乜好單位 山太近其實都幾阻景觀
做開新界牛既我會買粉2
一來平,二來可以養多部車
咁就肯定唔揀鑽開架啦,除非你諗住短期內再換樓
你依個情況我會建議粉2,粉2最貴都唔使三百萬,雖然遠啲,但你如果生多件既話得一房當你間兩房都唔會夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞