[繼續努力] NBA 金州勇士球迷討論區 (7) Golden State Warriors

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
限時冇問題,係唔明點解唔可以靈活d
curry 打牛仔5x分果場完第三節hot 到仆街
第四節一開波狂倒水,但死都唔換curry

佢要限時都可以靈活d 下話,早左出咪早收返囉
但依家只係 season game 去到 playoff 就唔同講法
呢樣有待觀察,但依家就真係好好 J
其實只要bench爭氣啲 上場唔好倒水 已經幫到curry好多
Curry對上10場平均31.8分,投籃命中率54.3%,3分命中51.3%,罰球命中91.5%,5.3籃板,5.6助攻
如果有klay起度既話應該有得爭下mvp
話晒都墨西哥mvp
Oubre FG上返40% 3P上返30%
收到正常 一開波仲出既話唔通close gm先收咩
一二節出少個兩分鍾咪又係比人撚

curry off時間點調都冇用 會佢一走就係比對面撚
Final game 7 一定係輸浪花...
唔洗將責任賴曬落個球隊第5人度=.=
完全同意
如果一早黎勇,慢慢教
依家應該勁好多
點教都好過hb條廢閪
打到依家仲係柒下柒下
屌你做乜鳩
浪花果場係打得麻麻,但唔係佢哋一早比人大炒
要求已經唔多,hb入多兩三球都夠但都做唔到
唔撚屌得?
Finals 3分Wide open炒哂關浪花撚事
唔記得邊場11中1定7中1
對面放射佢 球球空晒都炒
果場直接輸佢
HB 都有人撐真係痴線
唔計決賽佢都係廢 成日柒
HB條撚樣垃圾到
喂而家唔係要佢單防James鎖死Irving
只係要佢wide open入多一兩球
果啲空檔大到叫Steve Kerr換衫落去射都入到一半
之後仲要想頂薪續約
叫佢含撚啦屌

實話我浪花haters架啦
但你自己睇番個數據啦

HB多miss係抵打,但射波出晒名準既浪花咪又一樣命中率低
點呀,係咪輸冠就要屌到條role player落十八層地獄 ,但主將就免疫?(given that 大家表現都差)

係就咪再笑其他隊主力奪唔到冠,harden呀字母呀foj呀 全部都只係因為隊友wide open射唔入之麻
個年贏唔到最有印象除左 HB 敗家
就係 green 要停賽同埋 curry 球後手 ...

我諗大家角度唔同啫,有人覺得輸波成隊都有責任,球星更加揹飛,無理由話 role player ...
調轉就覺得球星俾人守死幫你拉空哂練波咁射你都炒哂,連 role player 都不如 .....

唉 ... 個年唔係格硬追 73-9 有壓力,又令 curry 帶傷可能唔同講法
唔會為左保HB而怪浪花囉
莊閒識唔識分呀
同埋冇人話 curry Thompson 揹飛
但Hb 條撚屌就係廢,唔撚屌得?
既然大家講呢個勇士嘅黑歷史,我都講吓我嘅睇法。

其實個年唔多唔少係抵死,3-1嘅領先,Green停賽,Bogut嘅傷出,最後Irving個球3分,都歷歷在目。
Barnes點解比人罵,係因為整個Final都打得好垃圾,包括Game 6 “0”分。浪花打得差?其實都唔算係,只不過LBJ當年真係好屈機,同最後個幾場騎士球員越嚟越有火,加上Irving當時完全可以抵消Curry嘅得分,由其係Game 5-7,完全冇人限制到佢地;加上green嘅停賽,LBJ完全屈死咗個籃底,氣勢上完全係騎士個邊。

如果green Game 5-6都出賽嘅話,可能一早就完咗比賽,因為呢兩場浪花都打得唔差,由其係game 5,而且Green Final系列賽係有MVP嘅表現。

不過世事無如果,唔係都唔會有KD加盟,同Thomson都唔會防守能力有飛躍嘅進步。

題外話-Barnes係咪廢?
其實勇士係一個舒適圈,因為有浪花兄弟,基本上唔會有太大防守壓力,所以數據上會有明顯上升,Barnes就一定係最大得益。佢係一個唔差嘅SF位球員,佢有3分能力,可以做定點射手,有傳球能力,亦都可以話係有防守能力,又好少傷,看似好全面,加上SF位本身呢個年代勁嘅人唔多,所以人在勇士,就會看似幾好用;但佢嘅上限就真係唔高,能力平均(簡單啲講就係遊戲上所以能力點都平均咁分佈),加上佢唔需要太多球權,所以一定會有球隊要。
但廢就唔算係,由小牛到國王,我覺得佢都無咩退步,只係進步步伐唔高,但都叫做稱職嘅starter player。
不過我係好同意2016 final 佢就真係好廢。
大家勇迷牛年快樂,希望大家身體健康,萬事如意
最重要係我勇
今日淨係睇咗尾兩節,感覺double team個壓力好咗,大家輪防都改善咗。

Green個幾球假傳真切做得唔錯,冇幾錯好幾次俾對方追近,之後都俾佢咁樣切入拎到分又輕輕拉開幾分差距。Green價值雖然就唔係進攻上,但勇都要佢有下啲得分意慾好似今場咁,你以為傳,其實我自己剷。咁當然多得Curry拉開啲防守先可以咁輕鬆,即使Green剷入去人地補得切,唔緊要,其他隊友係外圍三分準備射個3分就好。

Mulder係真心準,或者佢未必似以前Cook/Clark咁有較好自主進攻能力,但身型上Mulder都高啲厚實啲(3個比較),三分能力更加係加另外兩人加強版,場均兩球三分起,防守再做好啲,Mulder真係值得留低。P.S 就算冇trade,Wanamaker完約真係未必續,佢唔係差,但唔啱勇

至於JTA真係好,未必專業,但夠全能,心態又冇話係簽大約個啲,又唔怕做dirty work,希望勇長留他
睇到下g league highlight, Nico mannion 啲動作好流暢好快。其實佢個位同Poole係咪重疊?(大家都可打PG/SG)

係到諗緊下年Guard會有咩人,假設留Mulder, Jessup 返嚟,勇睇好Mannion想留個話,未必又同時留功能性同樣嘅Poole。勇應該要補返3/5號位打西岸班痴線佬
普洱都打左幾年啦 每次出場都甩甩漏漏咁 自己把握唔到機會冇計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞