[繼續努力] NBA 金州勇士球迷討論區 (7) Golden State Warriors

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
就算下年拎到狼pick都要養成新人啦
諗多咗 條友打cba三分都唔準
攻守都冇嚟我勇比人屌到仆街
Chriss可能季尾出得返 trade返Alec burks我覺得唔錯
又唔係咁講 要睇運 有兩個情況唔會蝕 1)狼今年拎頭三以外又高順位的Pick 例如 4 5 6Pick (頭三以外會係勇士要)2)狼今年拎頭三Pick (受保護 木狼要)下年2022年 Keep住廢 抽到頭幾Pick (勇士要)
當然想Case 1 因為Curry Prime Time 唔知會唔會維持到2022年
N年魚腩嘅勇士唔計[06-07(黑八)]12-13重返playoff,14-15勇奪冠軍,時間看似係2季,但魚腩咗幾多年?唔好比勇士爭軍時間看似好快沖昏頭腦,要成為爭軍球隊係需要時間,由其係西區,湖人有LBJ都係第二季先有冠,而且係要加AD,同一班老將。勇士唔會好似湖人快速奪冠,因為勇士唔會拆散Curry Thomson 同 Green,所以解決方案就得兩個,無視奢侈稅簽人,或者得到樂透籖。

所以Kerr為咗延長Curry 球員生涯,上場時間盡量維持32-33mins,所以老兩年又如何,假設勇士目標係成為維持一個穩定嘅爭冠球隊嘅話(姐係馬刺),點都係需要一個強嘅新人作為培養對象,咁浪花兄弟有更多冠軍嘅機會自然會提高。
西岸一日有占士 要拎冠真心唔易
下年大年
可以選擇高即戰能力既球員多好多
所以我懷疑勇士嘅兩連贏,兩連敗嘅無限loop係保住自己出年嘅籖同時可以入playoff(2021年受保受護首輪籤-前20順位保護)
萬事俱備,只欠淫klay

手感
9.31進攻影響 力壓群雄
佢一向Orpm都係Top1-2
15-16直頭12.03 屌打所以人,所以Curry唔傷係可以令所有隊伍頭痛嘅人物,“只談進攻影響力”基本上佢係近年最強人物。唔係點會curry一入1-2球三分波就叫timeout
係咪陣間12點就G league warriors?
有沒網可以睇
同求
youtube 有
聽朝11點,對陣魔術!
大年初一希望贏波
點睇都覺得lin好過poole個個級數既人
問題係lin 32 age
已經冇任何潛力可言而且慢慢下滑緊
再加上後衛人手聯盟真係太多
係阿軒的籃球天地睇咗篇文寫Wiggins幾好

感嘆 Andrew Wiggins 來到勇士一段時間段後,終於找到自己最適合自己定位。

.

之前後撤步提過成為明星球員的重點在於運球,而Wiggins的運球始終是他的詬病的地方,就像暴龍Siakam、金塊Jerami Grant與溜馬的T. J. Warren一樣,能夠以傲人的體能與第一步爆發過人、不錯的終結技術,但一旦運球不穩就容易過早收球而沒有更多持球攻擊的空間。

.

因此以金塊 Jerami Grant為例,對上防守較弱的球隊便很容易得分,但碰上強隊時便很容易被強烈的對抗與夾擊所鎖全,甚至能針對球員讓他難以接球,自然就使不出第一步了。

.

但Wiggins並在上季灰狼展現出來技能來看,Wiggins不是一個好的控球者,卻是一個聰明的組織球員;在上季灰狼與Towns作為雙核心的計劃雖然中止了,但不難看到Wiggins打擋拆有精銳的分球視野,能夠找到空位的隊友;又或是在拉開單打的時候甚至會懂得對位後特意退後,讓看自己持球切入過人有更多緩衝的空間。

.

但問題在於,灰狼並沒有良好的體系與傳導者讓Wiggins在無球發揮更大的價值,許多無球空切的走位也功虧一簣 。持球效率一般,無球定位不活躍,完全浪費了Wiggins一身的好體能。

.

但勇士有Curry、Green與勇士的體系在,特別是Draymond Green的回歸,簡直是Wiggins這種球員的救贖,給予Wiggins 在無球進攻上更強烈的存在感。

.

與灰狼當時只專打5-out的簡單戰術不同,勇士鋒線之間的無球擋拆之多實是難以想像,但一旦熟習了勇士的體系,Wiggins能以更少的觸球的次數、運球時間打出更佳的效率。

.

以最近七場作樣本,由上年的65.7次暴減至41.9次的觸球次數,場均持球後時間由3.7秒下降至2.79秒,甚至連持球後平均運球數也由2.94下降至2.03次。

.

但,Wiggins的每次觸球後的得分,卻由0.331分,提升至0.396分。

.

Wiggins在勇士隊的角色看似被稀釋了,但在透過更多跑後定點切投參與進攻,正正才是正確打開Wiggins的方式。

.

所以你會看到加盟勇士後的Kelly Oubre與Andrew Wiggins有一陣水土不服,在這之前勇士只能全力拼防守,贏的比賽都是防守弱隊;但在最近七場比賽中,勇士的攻防效率也升至聯盟前十的表現。

.

甚至在勇士也不是完全讓Wiggins全打無球,而是設計戰術讓Wiggins對位單打,創造更多空間讓他持球切入,甚至也看到不少例子都是由Wiggins在攻防轉換後直接持球推進進攻。

.

但你以為這樣就完了嗎?Wiggins作為聯盟最稀罕的側翼, 而又是五小陣容的開源者,Wiggins成為了聯盟最有威脅性的防守者,如果以數據來證明的話:

.

對手整體的對位命中率下降6.9%,三分命中率下降7.4%、禁區命中率下降6.6%,簡直是大鎖級別般強大好嗎?

.

除了能在單防被突破後還能衝上去蓋鍋這種鬼扯體能怪物才能做到的事外,Wiggins在何時協防禁區,在協防後close out至三分線外,在整體協防意識與溝通與積極度上根本與那個在灰狼的Wiggins有著天壤之別。'

.

Wiggins原本被預期成為超巨,運球始終是過不了的那道坎。但透過勇士的調教,Wiggins也在以3D球員豪華升級版本(基本上成熟一點就是球隊三當家了),在攻防兩邊打出極巨的影響力,

.

諷刺的是,啟發他的球隊竟是勇士,而以灰狼現在的情況來看,Wiggins真的是太幸運了。
感覺上佢黎勇士時間慢左
如果73勝個年sf位係佢唔係barnes,勇個年應該唔會輸
73勝果年佢先21歲,果時黎既話真係可以大把空間俾勇士去修正同調校佢
今場真係要贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞