TVB遭ViuTV打殘  召曾志偉、王祖藍做高層救亡

488 回覆
566 Like 36 Dislike

TVB(511,電視廣播)越見頹勢,因疫情及各方競爭,去年上半年電視廣告收入按年大跌近八億。收入與收視未見起色,集團主席許濤急召藝人曾志偉及王祖藍回巢救亡,分別出任副總經理及首席創意官,希望為TVB注入「年輕」元素。惟曾志偉已68歲,廣告界指僅會採取觀望態度。年輕人正是TVB對手ViuTV「主場」,若無綫繼續以《獎門人》思維對決《全民造星》聲勢,效果可以預期。

甫踏入新一年,TVB旗下的無綫電視「大執位」,許濤昨午發出內部文件宣佈曾志偉及王祖藍的人事安排,曾志偉將全力負責綜藝及資訊娛樂節目,意味着原全力負責綜藝節目、職級為助理總經理(非戲劇製作)的余詠珊失勢。
曾志偉昨日回應查詢時表示,TVB是他在電視圈成長的地方,「可以返去呢個大家庭,再次同一班舊同事共事,實在係好開心」。他指希望憑過去影視界經驗,融合年輕一代新思維、新創意,培育更多人才及製作更多高質素節目。
余詠珊接受傳媒訪問時形容曾志偉是她「師父」,出任她上司令她有依傍。至於ViuTV會否加強綜藝節目迎戰,ViuTV發言人只回覆:「謝謝查詢,沒有回應。」

TVB上半年廣告收入跌69%

曾、王回巢消息未為TVB股價沖喜,消息公佈後更曾進一步跌至7.85元,反映市場或認為TVB技窮,收市報7.9元,挫0.13%,市值34.6億元。
早年曾志偉主持《獎門人》系列贏得一時風頭,王祖藍構思及主演的《老表》系列劇集亦曾大受歡迎,惟曾志偉曾出席撐警飯局,王祖藍則表忠做「護旗手」,已長期於內地掘金,被網民指「藍到發黑」,與許多港人價值觀不一,能否助無綫重獲觀眾眼球值得商榷。

TVB業績積弱連年,自2014年起,純利連續四年倒退,2018年度按年轉虧,至今未能錄得年度純利。2020年上半年,TVB收入按年急降37.6%至12.26億元,虧損2.93億元,期內來自電視廣告服務的收入更大瀉至3.51億元,較2019年同期的11.36億元跌了69%。

https://hk.appledaily.com/local/20210122/DPJZ6E5THFA4TKNGKBKPICHCWA/
ViuTV錄正增長加廣告費

反觀TVB的競爭對手ViuTV,同期廣告收入錄得19%正增長,至1.13億元,反映部份廣告商或轉移至ViuTV平台。
ViuTV靠自製節目《全民造星》系列等內容,成功製造年輕人話題,近日亦乘勢加廣告費,由今年開始將原本晚上7時至12時的時段一分為二,其中將9時至12時打造成「黃金時段」,新時段30秒廣告費索價1.52萬元,較去年同時間的1.11萬元升約三成六。無綫方面,其翡翠台新一年廣告收費未有調整,黃金時段內30秒廣告費由4.97萬元至14.36萬元不等。
香港廣告商會執行總監朱俊美表示,現時疫情反覆,大部份商戶仍持觀望態度,雖有部份客戶仍視電視為重要傳播途徑,但亦會考慮目前社會氣氛。
廣告公司The Bees創辦人曾錦強指出,以具消費力的中年人為對象的商業品牌,亦喜在年輕平台落廣告,避免觀感老土,ViuTV的《全民造星》系列等贏得眾多年輕人好評,他相信ViuTV的年輕化策略奏效,吸引更多品牌到其平台上落廣告。
收皮啦TBB
你請王早男做根加冇人會想睇
你叫王喜去拍警信我就反而會考慮
真係藍屍腦殘

究竟tbb知唔知問題喺邊度

就係已經同香港主流脱節 價值觀唔啱channel所以無人睇

而家仲叫番d藍屍去幫手
以前娛樂節目冇咩變化,渠道少,黃祖藍扮女人嗰啲覺得新奇先會多人睇姐。而家又Netflix 又盛,啲口味都轉曬啦,呢啲傳統垃圾娛樂都唔入流啦,搵鬼睇咩
//至於ViuTV會否加強綜藝節目迎戰,ViuTV發言人只回覆:「謝謝查詢,沒有回應。」//
ViuTV潛台辭:全部都係垃圾,回應嚟做咩
TVB 男性高層平均高度急劇下降
On9 脫咗節嘅公司
搵返兩個脫咗節嘅人返嚟做高層
用米奇老鼠報幕
同亞視合拼囉 2件垃圾

之前一台獨大省成本拍埋啲垃圾

呢家得返套愛回家同我和僵屍有個約會一撚樣

之後睇死得返賽馬有人睇
掌門人loop
冇新聞價值報黎做咩?
冇人想知cctvb發生乜事
曾志偉最叻就搵班女藝人著三點色上節目俾佢摸手摸腳
得罪你啲客仔
錢國偉die左就搵返掌門人個班返黎救亡
好肯定藍曾一定益自己友,做埋一堆80年代合家歡野
脫節都好,個台死得仲快,依家呢代係睇試當真
中共唔會理香港人嘅主流係點 ,所有事都係以黨為依歸
寧願俾藍絲令港豬娛樂至死,都唔俾香港人嘅思想提升
唔會救到
死因如下

1. 賤格fake news奶共形象太深入民心
2. 垃圾官僚作風,分黨分派
3. 垃圾廢老揸旗,所以創新idea都唔接納,以致節目質素十年如一日,例子:劇本,廠景,主題曲
4. 冇撚錢,死窮撚
用黎笑 睇佢點垂死掙扎
搵完反黎仲衰
知唔知tvb既原罪係咩
好事

反正大把人想tvb繼續亞視化
番來拍大哥講話你要聽,之後就變唔岩就要打。
搵曾志偉返黎重拍獎門人,搵王祖藍返黎扮女人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞