中共瘋狂造艦 建成全球最大艦隊 未來幾乎無敵 南海變「航母鬥獸場」

563 回覆
123 Like 20 Dislike
點解咁多人咁悲觀
中國收埋幾多偷返黎/逆向工程既野, 一次過用晒出黎
分分鐘變世界第一連石油霸權都搶埋
俄仔入唔入南海玩
你條臭閪蚑那賤蛆炮仗塞屎眼既意義呢
其實甲午戰爭打之前,全部外國評論都覺得大清一定打得贏日本
咁打仗唔係兩面100%兵力正面對打
理論上日本可以放幾隻驅逐艦經菲律賓去馬六甲封中共石油航路
但中共可唔可以封左日本個北太平洋?
印度啹喀你都未抽贏
老共佢係封都封巴士海峽下話
所以台灣好重要
台灣一冇左,日本都好危
連帶西太平洋都會係中國控制

所以我就唔多信美國會咁輕易放棄台灣
老共封巴士當然可以,但唔係完封日本
但日本可以封哂中共東南兩面

當然,以上都係純計地理
如果美國真係無左台灣,成個戰略都要由底重新畫過。咁既情況下,日本好可能會傾向中國
邊個外國評論?
點睇到俄佬唔發展最多咪慢D。。。
況且俄佬已經係古巴證明左你冇理由下下放核彈出黎總會需要常規武力
其實係both
個市場比南韓食咗大半了
防空美國韓國日本用同一款
所以真係差幾皮
長劍係空射導彈,請問你用咩載具?轟6?出到宮古先再講
東風21同25射程去唔到關島,只有東風26夠遠。俾你射到東風26,究竟有幾多可以落到地?導彈一升空,天上嘅紅外探測衛星,韓國嘅薩得,臺灣嘅鋪路爪已經mon實,你要過幾多重海基同陸基神盾先去到關島?
關島有齊海空軍基地,咁大個基地會唔會得一個發電機組或者一個油庫?只有你打唔哂淨返一兩個,關島仍然可以有基本戰力;而南海島礁問題就係每個島只得一個油庫同發電站,一俾人打咗就等如一塊爛地;美軍會點打?我估先出空軍用JASSM,再用戰斧,確保你油、電、雷達全部用唔到,再出艦載機洗地,呢啲先叫飽和攻擊,你所講嘅飽和攻擊不過係賭緊東風26可唔可以突防,而呢樣嘢只有打過先知答案
P8A點會有台灣份 P3C 就有12架
日本想賭,因為一戰德國投降後太慘,所以唔會投
當時亦都冇人夠膽講日本一定會輸
有島冇油庫冇發電站,你用咩嚟run雷達?戰機冇油降落咗飛唔返?個基地有咩用?呢啲島礁平時用嚟做實則佔領意義就大,戰時俾人打一round就玩完
當然對手要係美軍先得
費正清本劍橋中國史有講,甲午戰爭之前,西方評論係rate 大清海軍高於日本
再唔係呢篇論文都有quote 到相關史料
https://www.jstor.org/stable/3876516?seq=1

其他北洋海軍既書都有講,其實係common knowledge 黎
搞錯咗鷹擊系列
長劍100射程得2000km,點射關島?
啲島除左宣示主權之外其實冇撚用
佢地連自身嘅維生能力都冇,一斷補給就等仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞