(你問我答)加拿大

231 回覆
8 Like 32 Dislike
入big 4/大firm做2年
你去加拿大就咁讀好難請
Acct一定去Toronto
好亂呀, 明明我之前睇cad既會計都無咁高
姐係有cpa canada就輕鬆月入1萬cad?
香港big4會唔會當係exp (both普通account工/canada big4)
如果係香港big4做到senior grade有無benefit
定應該即刻過去讀個DAP就做野?
想問下加拿大讀視光diploma做配鏡師前景如何?
係咪真係易揾到工?
DAP ?
唔好意思
點解你話啲朋友deserve work for safeway/coffee shop,bank?
SFU都算出名既大學喎
其他既就算啦
btw
講明先:香港人,隔幾年到YVR探親
Surrey 出名治安唔好
我(香港人)早兩三年去探親
幾個親戚飲茶問我周末有咩地方想去
(我係巴膠&半個鐵膠)
我:聽日比1個zone錢可以搭曬3個區,諗住搭SkyTrain

幾個異口同聲:去還去,唔好去Surrey

返去其中一位屋企開電視新聞:Surrey又有槍擊案
竟然唔join yours?
你做得耐咪有一萬一年囉
我只可以講B4 SM都係十萬咁上下(未計其他bonus)
你上indeed睇就知行情係乜
啱啱designated 有一萬,有
不過機會唔係好多
我唔係audit所以我唔識答
只可以講,好多公司都唔係用IFRS
Tax就更加....冇用
我估你未考牌?
未考一律建議讀書考加拿大CPA

其實去細公司做普通accounting clerk冇問題
我識人乜都唔識都做到
不過人工就好麻麻/普通

你問下CNTower,佢應該會知得多過我好多
咁誇張
如果係轉牌過去得唔得?
係香港好似無得考cpa canada
上面有巴打講嘅diploma
巴打你覺得香港牌轉加拿大牌
加拿大嘅employer受唔受
可以轉,以BC為例:
https://www.bccpa.ca/become-a-cpa/internationally-designated-accountants/

每個省CPA有唔同requirement
你睇下你想去邊個省再睇睇
我本身係biotech background
有讀master
做咗兩年野
想移民過去
如果靠讀個diploma 或者certificate 過去個邊會唔會好唔理智
同埋想問下一年certificate 讀完後係咪都可以攞到working visa
睇中左seneca college 一啲cert
我意思係佢地會唔會appreciate轉牌嘅cpa
定淨係prefer由頭考起嘅cpa canada
李婉華真人有冇上鏡咁靚女?定個妝好厚?好唔好人?
有冇啲類似香港ive/vtc果啲讀職訓有張cert學技能又普遍受認可既vocational school推薦
日做14個半鐘?
紐約人同速龍你支持邊隊?
I don't like basketball`
Canadian experience is preferred
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞