(你問我答)加拿大

231 回覆
8 Like 32 Dislike
見到有人開po問加拿大生活,想分享下個人經歷。
以下呢段自我介紹有d詳細,好似爆埋自己個名咁,不過唔緊要啦我都係想幫下大家姐。
男,年廿二。溫哥華出世,04年回流香港,12年689上台執包袱走人。
16年某中學畢業,UofT 讀了一年,期間去了McGill (montreal)上冬季白癡班一個月。
17年5月回溫哥華於加拿大中文電台做記者一年(係,我果時日日都見到李婉華)
17年9月轉UBC Sauder,現時主修會計副修business law。
19-20年於某Fortune 500公司做會計實習生。
現時zoom上堂,有車,喜愛打羽毛球。
大家想問咩呢。
你問我答。
人工幾多
每月支出幾多
電台收入低,唔講幾多啦。
會計實習月入CAD三千,扣稅400,淨袋2600,折合港幣萬5~6
普遍diploma、垃圾degree出黎都可以月入CAD4-6千
香港實習我攞過嘅offer全部只得HKD兩千。考完會計牌輕鬆月入CAD一萬(hkd $5~6萬一個月)
4人家庭支出連2架車連保險連租金月出CAD6千。(比較節儉)
個人花費食飯出街買嘢+汽車保險+油錢1000鬆d (現時武肺完全沒有出街個人開支不到500cad)
廚房?小弟家廚房偏小,同香港差不多,但大部分人廚房=香港d廳,仲有個island比你切嘢。
有冇食Sauder啲女
加拿大做會計洗唔洗ot
傷心事唔好提
考 CPA?
有friend peak season 做到10pm -12am
意思係有,但分手到現時都好hurt🙃
食CBC 定食返香港女仔先

搵個第二個啦 UBC大把女啦 唔使咁傷心
要,month end ot3日-5日,year end ot 了兩個禮拜。
ot的定義=朝9晚11:30,同EY果個變態上司差唔多,不過weekend冇咁變態,唔使翻,而且ot不是上司迫,如果要走都係可以嘅,上司冇俾面色你
講得好啊,佢之前香港讀國際學校。同居兩年,都真係幾hurt。依家zoom冇女溝。鬼妹,港女同cbc都唔多啱,好難搵到夾,因為小弟講野半英文半廣東話(夾雜好多成語),如果cbc廣東話唔好同埋對香港不熟悉好難溝通。搵港女佢英文差又溝唔埋,煩死
係啊,努力中!
We are on the same page lol

我都係一半英一半廣東話 搵CBC 女仔啦 Given 你英文好 有好多都識聽廣東話 我之前啲女朋友都係CBC 佢哋對香港好有興趣
係啊,不過加拿大又唔會逼你geh,只係希望,同問你可唔可以。我ot 通常到10-11:30pm,不過公司會比返錢我食晚飯
試過,唔work。我中文會夾好多成語,唔想靜係講英文/easy 廣東話,同埋冇果種connection,例如想講太古城間jusco d壽司同埋以前個粒粒雪糕機咁佢撚知咩
咁樣難搞啲喎 你幾歲返嚟van? 不過講真我都唔係好熟香港呢啲嘢 我都唔知咩係粒粒雪糕機

所以我唔係好care 有冇香港嗰種connection
背景同你差唔多 ,你講呢啲reference 真係要同我地成長背景差唔多先會知
CBC 就算流利廣東話都唔會知你噏乜
哈哈哈我grade 1-grade 8係香港。14歲返van。
所以你可能冇咁難搵到啱啦,我就慘死,已做好孤獨終老的心理準備。
最差係我唔小心講左d難嘅詞語d cbc 唔明係唔會問你咩意思,怕瘀皮就咁帶過就算,咁點溝通呢?
我早你少少嚟加拿大 慢慢嚟啦 拍多幾次拖 攞多啲經驗
承你貴言,大家咁話
溫哥華定多倫多發展機會多d? 我預今年年尾去。都係會計,已有牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞