(你問我答)加拿大

231 回覆
8 Like 32 Dislike
冬天環境如何?
Mean = average , 中位數is median
The weather is always good depending on how you look at it.
其實唔差,唔好以為係college 就=差
BCIT 喺呢度都算出名
more focus on hands-on than academic
不過BCIT diploma好辛苦㗎
唔好諗住hea 讀

其實最終搵唔搵到嘢做,唔係睇邊間U
of course UBC/SFU有少少優勢
interview 機會可能會多啲
不過請人主要based on你成績、involvement at school, experience (case competition/intern嗰啲)
同埋personality.
有冇去過 Wreck Beach?
你有defined contribution plan 點同。
點知你做/用開乜,有特殊稀有 software或industry 經驗咪即刻搵到工。
多謝你
點溝女
如果係香港Big4有3年經驗 去到多倫多易唔易搵工(Big4/local audit firm) ?個到會唔會唔中意請香港人?

加拿大audit公司會唔會唔中意人考CPA Australia (CPAA) or ACCA個牌,偏向請返攞Canada CPA牌嘅人?and會唔會影響升職?

Thanks 🙏
有無朋友推介HKICPA 可以點咩TAXATIOIN COURSE 增值下自己?
你有Defined benefit 先啱
最緊要有上網
鐘意加拿大定美國多啲?
真 上網可以打機 查資料 上distance learning course 識人 溝女 可以解決好多問題
+1
巴打好有心
不過我地唔講隻身 講一個人
想問下通常啲人係咪住Burnaby/coquitlam多
Surrey係咪好危
Canadian taxation course?
yes
Are you in HK now?
係啊
冇2nd up/過3 冇乜機會
鍾唔鍾意加拿大仔仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞