(你問我答)加拿大

231 回覆
8 Like 32 Dislike
我拎BC嚟講:
https://www.bccpa.ca/become-a-cpa/admissions/?gclid=Cj0KCQjwsdiTBhD5ARIsAIpW8CLj9TYQTmwTIQis17n1qEs6tHlO3ncAkVRTzrAHgLzK5MB4n0JcvzkaAvIXEALw_wcB

你要睇下你個diploma有冇包晒佢嗰啲prerequisites
冇就要take佢嗰啲courses (CPA PREP)
讀晒先可以開始CPA PEP
CPA PEP 有6 個courses
讀晒pass晒先可以考CFE (CPA final exam)
ching想問補考model係咪邊個省份都要?
補考model係fulfill CPA PREP?
thanks ching
唔該曬
另外有啲問題上網睇完都唔係好明
咁每個省份對 CPA Prep 同 PEP requirement 唔同可以理解
咁想問下如果我pass到CFE (攞到牌)基本上係咪可以係任何一個加拿大省份執業?
另外ching知唔知有無話邊個省份個requirement會比較寬鬆?定其實每個省份嘅要求都係大同小異?
係,不過每個省唔同CPA body
你要轉會
我諗每個省差唔多requirement
都係要prep>pep>CFE >pert (exp report)
係Quebec你要識法文
Thanks
不過我諗如果有hkicpa個牌直接 加paper轉會過去好似方便同平啲
PEP & RPEP 2個course都要差唔多3萬
兌翻都20幾萬港紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞