施永青對Bitcoin的認知錯得好嚴重

383 回覆
772 Like 29 Dislike
講起加密貨幣,大部分人都只會諗起Bitcoin。我覺得單靠知名度同早期市埸佔有率至少夠炒多十年八載。

可能好多年後有其他加密貨幣取代到Bitcoin嘅,不過我認為Bitcoin而家未到頂,仲可以炒多好多年。
廢老識條春咩, 佢分分鐘連有小數點都唔知, 返去讀多次幼稚園先啦
班廢老最多既地方就係佢地個地位,令人唔敢駁佢
試下大家以平等地位黎講呀,後生既吊打左佢地十次
面對面時用地位壓黎,佢係你上司,老細你除左哦仲敢駁佢咩
佢地就以為自己真係好醒,講既野人人聽,實則人地唔敢駁佢
無其他幣咁容易取代到Bitcoin, 佢之所以係No. 1 係即使No. 2 既ETH大家都知佢既Founder係V神,佢都可以賣左啲ETH Cash out , 而相反BTC大家仲唔知邊個係Satoshi, 佢仲要完全無郁過Wallet上既BTC
不學無術嘅垃圾
一路享受榮華富貴
一路對其他人指指點點
個社會真係出現咗問題
打施生工啫
唔使不分是非黑白嘅
屌你廢老真係
香港一蚊都有一毫啦
小商鋪唔接受交易因為bitcoins 太波動,根本承受唔到價格跳咁大
唔識咪唔識,你以為條友好醒?
原來係傻9嚟

最初睇am730仲有文有路,之後開始feel到陣膠味,估唔到呢家傻9埋
2140年
佢以為唔可以用bitcoin 買聖誕卡。
佢都係返去寫聖誕卡算把啦
你好
所以唔會all in,只係會擺少部分嘅錢去買
我諗佢係唔知投資Bitcoin 可以少於一整個…

好似巴郡股份咁,一股三十幾萬美金,如果一股一股咁買,入場費要過百萬港紙…

呢種諗法,可能源於香港買股票通常一手一手咁買,唔夠一手就視為碎股,比較難做交易…

老老實實,如果唔係提出呢個問題,我都唔知投資Bitcoin 可以少於一個(唔係每一個有一套密碼咩?如果半個,係咪會有兩套密碼?定係要有人做托管人,幾個投資者分享權益?)

佢份人係乞人憎,但唔一定淨係笑尻佢嘅…
Bitcoin 早著先機,多人用,多人信。信念嘅嘢需要累積,講累積就早出世就有著數。係咪可以笑到最後我估無人知,但如果以呢幾年嘅走勢,我覺得佢可以繼續走落去做store of value, 但就無辦法取代其他嘢,只會係多一個選擇。

至於交易媒介,我就同意你嗰點,十幾分鐘做一個transaction 太慢啦,所以唔會攞嚟做細額交易。如果攞嚟買樓買車買大笨象,咁大額,咁十幾分鐘其實唔算係咩!

仲有一點好重要係,太多大額交易唔想留線索,用Bitcoin 就可以神不知鬼不覺,當然可以話立法去規管,但呢樣就要多啲討論先,法律做到幾多我都唔識。
bitcoin最勁係有人將佢個價值實物化左
bitcoin如果冇人用任何錢或者實物去交易佢真係等同game錢咁解
加上bitcoin背後並冇實物去支持佢既價值
貨幣同錢黎講佢只係貨幣
但貨幣點都要有錢先支持到佢既價值
識少少扮代表都起碼識少少屌佢老母屍永青
佢對bitcoin嘅認知低得好緊要....
真係痴鳩線
不如話買樓啲訂金放律師樓夠唔安全啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞