施永青對Bitcoin的認知錯得好嚴重

383 回覆
772 Like 29 Dislike
所以啲礦機真係挖到實體
咁多年個基本面都無點變 依家炒左上黎先個個吹奏
除了d
要Bitcoin消失, 有4種情況:
1) 核爆, 人類玩完, Extinction
2) 宇宙大爆炸
3) 全個互聯網收皮, 難度應該都同1,2差唔多
4) 有破解Blockchain既Quantum Computer出現, 而果時BiTCOIN仲未轉Quantum-resistant既加密算法, 呢個出現你連銀行系統都唔會安全, 因為Encryption用既野係差唔多
係咪入中原可以買到bitcoin 架?
講真,俾我有量子電腦,一定悶聲發大財啦
挖bitcoin出嚟慢慢賣啦,冇理由一野大量沽bitcoin,對佢完全冇好處
最終咪最多bitcoin個價慢慢下沉,好大機會唔會極短時間直插
一個咩唔識的人,但可以出文去教人
唔識唔緊要,但連google都唔識用
如果你每張相價值4萬美金
你自然會買icloud做back up/自然會識用hdd backup嫁啦
香港D樓夠唔值幾百萬啦
唔去屌
有private key 可以從另外嘅硬件度restore
最重要係條key
硬件壞唔壞無關係
幅圖幾好,thank you
癈老已經同時代脫節,唔明仲生存響世上做咩
洗閪理佢咩

淨係識買樓

投資產品任何一樣回報都好過樓
講到尾 Bitcoin同錢既價值都源自信用
Bitcoin有價值係因為越來越多人認同 使用
錢係因為國家做擔保

佢地都冇內在價值 但可以依賴信用存在
Bitcoin有大眾同黑市認同 細幣冇咩人用
不過信用有機會失去
津巴布偉亂印錢 通漲到一車紙鈔只夠買一條法包 錢仲平過廁紙可以直接拎黎抹屎
寄返張性誕卡俾佢啦
第四點出現唔係完全壞事

的確btc會跌線下短,甚至被取代及失去價值
但放大去睇代表有新一代既運算出現,Quantum Computer能夠帶領新科技同貨幣既發展
會有新既投資機會
佢哪來的自信出bitcoin文章?
佢波幅咁大,保值作用好有限。
得個炒字。
香港財演既目標:
香港人D 錢要投資係香港/大陸市場, 一係股市一係樓市
佢地無論如何都會想盡辦法講衰外國市場
耶和華神你都見唔到
你要當Bitcoin係一種信仰
心中富有

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞