施永青對Bitcoin的認知錯得好嚴重

383 回覆
772 Like 29 Dislike
你眼有問題?定理解能力有問題
btc炒得起,就係剛剛推出時,佢有個貨幣用途既賣點。

但嚟到而家已經同貨幣嘅距離越嚟越遠,純粹投機無所謂
理論上係,如果世上所有電腦(計埋server, cloud,mobile 等等有足夠運算能力的devices)都無法運作的話,咁成個ledger自然無法存取而變相用唔到。但ledger data都仲會儲存喺devices入面。如果要所有bitcoins 消失就要再加多一個條件:全球所有電腦的ledgers資料都同時被破壞而且係冇辦法回復果隻。呢個係幾乎冇可能,就算核平地球陷球剷都做唔到。
遲啲starlink普及咗,Internet存在於太空,核平地球都冇用,衛星都可以繼續掘礦
想買一個衞星
我係第二度睇咗佢篇專欄
原本想入鬧樓主閱讀理解有問題
但原來佢更新咗自己篇文啲字眼
肯定係畀樓主鬧完知自己on9
所以我cap咗圖先
貨幣有兩個功能
1. 交換媒介
2. 儲存價值

bitcoin因為市值波動做唔到交換媒介(施),但係都可以有儲存價值功能

黃金鑽石都唔係好嘅交換媒介,甚至比bitcoin更差,但黃金鑽石都可以儲存價值,因為佢哋稀有,難複製。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞