施永青對Bitcoin的認知錯得好嚴重

383 回覆
772 Like 29 Dislike
而家大約28-34萬一粒「實體」bitcoin

對佢嚟講又真係散紙嚟嘅
如果真係呢個目的,似係洗緊大陸喱腦多啲,佢哋越嚟越少走資途徑
佢冇聽過satoshi (unit) sosad

同埋 lightning network 可以解決交易成本問題
我都有差唔多既諗法,佢未必有既,但有得炒賣既野佢唔會唔知係咩,只係佢想d讀者唔知係咩
咁銀紙都係架,你自己都可以印d 紙話果d 係銀紙。只要市場肯接受就得。
黃金可以做首飾、可以整底板,名畫都可以用嚟觀賞。Bitcoin就嚟觀賞嘅用途都無。
Bitcoin的實際用途係低過黃金、名畫,不過唔代表佢炒唔起。
鐵、銅夠多用途啦,又唔見啲人爭住投資鐵、銅。
佢唔帶頭撚化班廢老信徒, 後生既點上位去搶佢地資產. 佢地收租咁多年, 殺死幾多香港初創idea. 如果後生屌打唔到班收租廢老, 個民族退化自然俾其他民族消滅.
聖誕卡就冇得拆開送啦
依家啲鈔票咪又係咁
鍾意印咪印
用交易便利性來衡量bitcoin同港紙,仲未捉到bitcoin嘅核心價值。

藍施只不過係香港既得利益者嘅一份子,仲有千千萬萬政商界嘅「精英」應該都係咁諗,HK NO IT.
BTC最細單位係Satoshi, 1USD好似可以買到幾千個Satoshi
唔係成日有新聞話啲人唔記得密碼會永遠拎唔返咩
都岩既
全球所有電腦壞曬囉
屌你點醒佢做乜撚由得佢繼續老點藍絲丫嘛
佢自己更係話樓值錢過BITCOIN
金有佢用途 有價值
名畫係身份象徵 有價值
Bitcoin用嚟俾錢 有價值
其實三樣嘢都可有中無 姐係全部都係炒出黎
樓主reading唔合格用標題誤導大家
麻煩成篇睇多次

佢話收Bitcoin價格唔穩定
當真貨幣交易有風險

Bitcoin定位係digital gold
施生佢用呢個比喻都唔啱
但係樓主唔需要針對佢個比喻
全球所有電腦壞曬都唔會消失
只要有private key,用新電腦可以開返
當潮流愛新鮮啦
理得啲旁觀者係到點講
口upup冇風險冇成本晒你地時間
已賺到傻📈🤫
理都廢事理
廢老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞