施永青對Bitcoin的認知錯得好嚴重

383 回覆
772 Like 29 Dislike
咁的確

聖誕卡唔成張寄分開一條條纖維咁寄的確冇撚用嘅
日本有D電器舖收 (例如BIC CAMERA)
上次買o野想試, 但transation要半個鐘冇試到
係,但你放銀行起碼攞ID可以reset嘛

講投資,你接受到bitcoin高風險,其實冇問題

講作為貨幣,bitcoins真係唔得wor,大眾唔會接受,國家都唔會接受啦
每隔4年會調整
最多2100萬個,好似係2100年就會完
所以條private key要print出o黎放o係夾萬
梗係啦,佢想人地去炒樓丫嘛
真係想睇Bitcoin相關知識我會推介呢個網, 整得幾好https://cryptowesearch.com/
如果講實際用途,咁黃金應該唔值咁多錢。因為供應應該大過需求(我諗佢主要需求只係store of value),佢值錢純粹係因為人對佢嘅信心,無信心就唔值錢。

如果過多十幾廿年Bitcoin 嘅信心落咗人類嘅固有信念,咁Bitcoin 就可以取代黃金做store of value, 攞嚟避險。

如果攞嚟做日常交易,應該其大把crypto好用過佢。
咁密碼呢個真係難搞啲 因為去中心化同block chain 既關係 比任何一個人知道private key反而仲危險

我自己都覺得bitcoin太慢所以未來既方向都係以Digital gold發展佢既信仰
你出去買野,用鑽石找數啊?

bitcoin根本唔係信任問題,係一個國家控制權問題
咁佢可以講你呢點,風險大,而唔係雲吞麵,電腦壞咗呢啲on9例子,條友唔識就humble啲問人,一係就話自己都唔熟,唔好扮專家,最憎呢類人。
而家好多大公司大機構入場, Morgan Stanley都買左Microstrategy股份, 而Microstrategy資產負債表都會搵啲Bitcoin黎計, 多幾間上市公司咁做就會好癲
交易要好耐先確認到,商舖點收?
完美例子現今廢老 唔識扮識 無料扮四條

要留底cctoy開親佢d post就要用幅圖恥笑佢
阻人發達。
提佢因住腎臟負擔過大,出事架
上一代都唔會同你分享 生財之道 置富秘訣 la
但用bitcoin 黎取代日常貨幣又真係冇可能,因為bitcoin 設計有缺點
推釗上蘋果
廢老
傻人發現案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞