施永青對Bitcoin的認知錯得好嚴重

383 回覆
772 Like 29 Dislike
你將bitcoin 定義做貨幣係你自己一廂情願, 人哋嘅定位係電子黃金
佢係講緊一樣野(e.g. 黃金)只要冇得找續就唔值錢
低科技銀行
全球電腦一齊幫你認證緊個transaction, 一個半個電腦大爆炸根本不成問題
個website 頹到
成個社會就係呢堆廢老死好命
BTC同其他crypto eg ETH個d有咩唔同點解得BTC炒得咁勁
因為知名度最高。
你求其喺街邊搵個人,問佢識得幾多隻加密貨幣。
絕大部份嘅人都識Bitcoin,少部分人識多一兩隻,識5隻以上嘅人絕對係少數
有揸btc嘅都未必識乜柒叫satoshi
擺自己wallet佢凍條撚咩
政府拎唔到private key就乜都做唔到
好拿戇鳩
其實有樣野叫穩定幣 不過廢老唔識
地產佬學人講fintech
佢以為bitcoin係聖誕卡?
Bitcoin去中心化先係重點
”Bitcoin is an innovative payment network and a new kind of money.”

仲有,佢篇文邊度有寫“唔值錢”

雖然佢唔瞭解bitcoin,但佢篇文主體係冇錯
玩得crypto 有幾個非交易所wallet 係基本啦
如果將成副身家放曬落一間交易所咁就抵死啦
只要一日有人有走資,洗黑錢,逃稅嘅需要,cryptocurrency都會有佢嘅價值
讀econ既表示睇完都唔知你講乜
比連登仔批鬥咁多年係有啲原因嘅
屎永青背後響外國好多物業投資

講一套 做一套

真真正正的三頭蛇

所以佢嘅用途就只有炒賣,而非交易媒介。
up咩撚嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞