施永青對Bitcoin的認知錯得好嚴重

383 回覆
772 Like 29 Dislike
銅、鐵有期貨市場,但係你唔會喺財經台見到有連登仔炒銅炒鐵。
屍生:買樓最保值!!其他資產都係垃圾
但係佢係回答緊「應否在投資組合中加入比特幣?」依個問題
你話施永青唔啱
佢咪話你係死廢青食鹽多過你食米囉
此外,賣一碗雲吞麵才幾十塊港元,比特幣一個單位都幾萬美元,用真鈔找贖風險很大。這樣的生意實在做不過。

一個未用過Bitcoin嘅專家喺度分析Bitcoin
呢點見仁見智啦

純投資,bitcoins風險,波幅咁大,唔係個個都接受到
死廢老
好多廢老以為自己識少少就識好多野,佢可能係某方面好成功
就以為自己真係天才好叻咩都識
我公司幾個廢老都係咁, 其實就蠢撚過西, 或者過去係成功
但而家已經蠢過一個中五生, 同佢地交談就會發覺,由期個轉數真係極慢
最主要係坐得安穩耐,根本就冇用腦十幾廿年,生哂锈
對住電腦十幾廿年仲要問你email點解send唔到
佢地仲會高談闊論d 鳩 up野以為自己好醒
呢種high tech野更加唔係你地班廢老可以染指, even後生仔好多都攪唔明
班等死廢老講下共產黨咪算囉,唔好出黎比人恥笑好冇
明明成班連email,打字都成日要問, 又唔肯去學, 個學習腦晨早已經關閉幾廿年, 班後生真係日日要學新野, 完全吊打呢班垃圾
風險承受能力人人唔同
典型廢老評論
正常密碼點都要記住啦
你比數據都唔係剩比一年呀化
呢啲垃圾就係咁on9, 佔據咗某一方面嘅權力就以為自己咩都識,學人用專家嘅語氣去評論!好心啦,網上大把資料講Bitcoin, 讀下書,做下功課,一係就學其他人咁使少少錢請槍手或者教下人。

自己唔識嘅嘢就一味否定,一啲都唔humble 去學習下。仲要啲例子鳩唔搭八,你攞粒金幣去買雲吞麵呀笨。咁金幣係咪偽幣呀,金幣點找畀你呀!

利申:無投資Bitcoin, 純不滿呢啲垃圾廢老。
我一直有樣野唔明
bitcoin有一條固定嘅挖礦方程式
話當產量多
條式就會更複雜
令個出產量會大幅下滑

如果我用超級電腦
咪無限掘
或者電腦愈來愈愈快
咁咪抵消到?
有人以為300萬btc搶劫案係個實體coin畀人搶左
連登仔見唔到等於無
佢係咪睇左前排實體bitcoin個post
所以香港咪畀呢班廢柴累死囉,自己唔識又唔去學,一味否定新嘢,一味抱住自己以前嗰套,覺得自己最勁,扮專家,扮食鹽多過人哋食米。最大問題係佢哋係控制住社會走向嘅權力。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞