【全部人Del左個App先好轉會 】終於知Facebook點偷睇你D野!

658 回覆
1742 Like 26 Dislike
樓主冇講到Facebook係點得到呢啲「站外資料」
首先要講清楚嘅係Facebook冇能力主動喺其他App/網站攞用家資料
而係掉返轉,嗰啲App/網站主動將Facebook提供嘅追蹤程式放入去
有唔少App/網站都會用啲Analytics Tools去追蹤用家動作,觀察用家習慣
所以有類似Facebook Google咁嘅公司有你喺嗰啲App/網站嘅資料其實唔出奇
只係Facebook利用呢啲資料利用得出神入化啲,明目張膽啲
- 觀察你/「你身邊嘅人」(包括但不限於Facebook friend,甚至現實冇關係但地點相近嘅人)鍾意咩産品
- 觀察你/「你身邊嘅人」最近鍾意睇啲咩從而介紹類似嘅嘢畀你睇
等等

但係公道啲講句,你用Facebook之前接受咗用戶條款
有冇睇過係另一回事,係你同意Facebook咁樣用啲資料

不過後知後覺總好過唔知唔覺

樓主可唔可以Pin呢個
咁都好啲 唔想root機
多謝你先
今晚返去試下
True根本你會上親既網
衣食住行連登咸網 香港定海外
全新都有裝tracker

我入唔到個頁面了
Chrome 一早係咁啦。
我盡量少用智能手機,不過好多人要搵食冇辦法。
Logout

1日1萬Query, 都有一成係堆blocked domains
其實佢仲有by ip address 去做tracker 追縱你地, 就算你刪哂fb app, 唔上facebook個網站, 你去其他有fb integration 左既網站, 佢一樣可以用ip address追撚到你個information
True , 係merchant / site owner 落

怕人track又要上網 應該去圖書館/網吧上網 但千祈唔好login自己d account
root 機咪可以囉。
cls仲要每個acc分開計
有幾個acc記得要全部都清
點樣deactivate個ac啲setting收得勁埋,搵唔到
有幾恐怖
其他app冇顯示出黎比你睇姐
windows
屌咁撚仆街
係咪係屋企坐監所以好得閒上好多網
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞