我的存在是同班同學的一個幻想

381 回覆
130 Like 4 Dislike
近幾篇唔係好睇得明
Timeline?

先有學校>跟著嚴老師(同班同學)幻想咗張雅己出嚟>

嚴老師(同班同學)發現張雅己自殺>

嚴老師(同班同學)受唔著刺激自己走去自殺>

嚴老師(沼澤人)出返嚟>繼續讀書入大學識咗張作仁>

張作仁行山死咗>學校整咗個新張作仁出嚟>

張作仁成家立室>生咗張雅己出嚟>張雅己細個被搞>

張雅己有童年陰影>張雅己有自殺念頭>張雅己自殺>

嚴老師(同班同學)發現張雅己自殺>

嚴老師(同班同學)受唔著刺激自己走去自殺>

嚴老師(沼澤人)出返嚟>繼續讀書入大學識咗張作仁>

張作仁行山死咗>學校整咗個新張作仁出嚟>

張作仁成家立室>生咗張雅己出嚟>張雅己細個被搞>

張雅己有童年陰影>張雅己有自殺念頭>張雅己自殺⋯
個老校工後尾死左係因為主角已經由第二個空間返左去主學校?
學校天台吹來11月的涼風,從背後吹過了我校服襯衣,吹起了張雅己的校裙和馬尾,她把耳朵旁的亂髮用髮夾夾好,橙色的夕陽餘暉在她臉上像可愛的妝容。

張雅己走前,倚在欄杆上。

「你真的要跳下去嗎 ? 」我走到她身邊,倚著欄杆向下望。

「對呀,如果不是,我帶你來幹什麼。」她用手拍拍自己的校服,整理了一下。

「今天天氣還算不錯,我第一次自殺上吊時是下著毛毛細雨,是個憂鬱的陰天。」

「這麼高,就算不死,也是一生殘廢。如果你沒有復活,真的死了呢 ? 」

「那不就達成我本來的心願。」她跳起,坐上欄杆。

「放心,我會復活的,下一次打上堂鐘前,班主任點名前,我就會完好無缺坐到你旁邊的座位上。」

她張開了雙手,向著我。

「如果我復活了⋯⋯又或者我真的死了,無論如何你可以應承我,你會記住我嗎 ? 」

我看著坐在欄杆上的張雅己,看著這個學校。

「我會記住你的,無論如何,我也會記住你。」

「你或者不會相信我,這兩個多月來我們經歷的事,是我一生也不敢忘記。」

「我們放學後討論你的存在、一起雨中撐傘、收養小貓,叫牠做薛丁格、擠在一起,在你房間看電影,我不舒服時,你用手撫摸我額頭、在無人的學校替我包紮傷口、騙我倉庫裡有鬼、在泳池親吻、還有你排球比賽獲勝的笑容⋯⋯」

「你在我面前死了兩次,還有一次是在我懷中⋯⋯」

「我不善表達,只懂沉迷科幻小說,但這些通通都不過是逃避的藉口。」

「其實我矮、軟弱、膽怯、自卑,沒有勇氣講出自己的感受,甚至沒有關心的你勇氣,你高大、漂亮、有很多朋友,性格爽朗。」

「你一定不會知道,現在我眼中的你是如何漂亮,我打從心底覺得我根本高攀不起你。」

「我也常說錯話,問不應該問的問題,連一個慰問也沒有好好說過。」

「我最應該做的事,不是去查誰是幻想你出來的人,我應該做的是關心你,慰問你。」

「張雅己還好嗎?張雅己今天心情如何?」

「張雅己為什麼會不開心?」

「如果你失意時,我希望能成為你取笑的對象,當你煩惱時,我希望你是煩惱於我對你的感情。」

「如果你真的是一個幻想,那我該好好感謝那個幻想你出來的人,感謝他創造了你,感謝他讓我遇見你,成為你的同班同學,成為你的鄰座。」

「我想成為你的生存理由,去接受你你不能接受的地方,愛你你不能愛的地方。」

「我喜歡你,張雅己。」

「我喜歡你,張雅己。」

「我喜歡你,張雅己。」

2008年,上了一套科幻爛片地"地球停轉日"。

2008年,第一架私人投資的火箭,獵鷹1號發射。

2008年,叮噹的未來圖書卷裡寫,這年發明了時光機。

2008年,位於瑞士日內瓦的強子對撞機正式運作。

2008年,在我人生中最奇秒的時間,我遇上了一個女孩。

我希望能照顧她一輩子,如果幸運地我們有小孩,我希望能為他取一個關於生命的名字。

(完)
咁夜突襲
仲以為係甜故巴打又出動
感激你地睇到最尾,第一次寫文,有咁多人鍾意睇已經好開心

最後個解迷部分寫得唔清楚,多多包涵

故事好短,唔知算好定唔好,日日更新下,都係連續出左1個半星期到

自己睇返自己寫既野,發現好多錯別字或者錯字,感激你地無因為咁棄故。

可能以後會執一執D錯別字,放去紙言或者其他方

希望你地鍾意呢個故事,再次多謝你睇完成個故事

再會
live
係,仲要多謝幫手加甜既巴打
lm
好睇
完得好突然
睇完,但我諗最後嗰兩篇我要重新睇幾次先明白係乜嘢。
成章都係說明其實唔太好睇
之前可能要多D鋪陳 或者要諗下方法表現出黎
同埋好似有D巴打講 完得太快

Anyway 之前既氣氛真係寫得好好
樓主快D出新故啦
咁就完咗?樓豬會唔會親自出黎講下最後呢幾章應該點解讀
樓豬可唔可以解讀下.. 臨尾唔明
咁「我」未來係咪都會變成一個老校工,再同自己嘅沼澤人重演返佢同老校工嘅對話?
另外同班同學嗰度唔太明⋯⋯
同埋個趙金同想溝張嗰個仲有冇其他意義?
又少個故睇
可以睇返上面其他人講既timeline
完得好倉猝
感激睇到最後

我自己都覺由排球比賽開始已經寫得唔好
幾好睇呀雖然好複雜
所以係邊個同學幻想出張雅己?
會唔會講下佢有咩咁特別?
後面d情節好撚快
完得好突然
真係完得太快,應該要鋪陳多少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞