[突發]跑跑下步執到隻刺猬

961 回覆
944 Like 7 Dislike

仲係起哂鋼
乖啦震強

巴打 震強都仲係好驚

點解會咁…佢冇聲冇氣驚佢有事
我定時會望望佢
係咪過番幾個星期會好小小
叫啲仆街養唔到就唔好成日亂咁生啦

仲係起哂鋼
乖啦震強

巴打 震強都仲係好驚

我定時會望望佢

驚係好正常姐 加上刺蝟本身細膽
就算係人呀 無啦啦比人掉左去個默生既樹林
再比個39唔識7既人執返屋企 比你都驚啦

仲係起哂鋼
乖啦震強

巴打 震強都仲係好驚

我定時會望望佢

驚係好正常姐 加上刺蝟本身細膽
就算係人呀 無啦啦比人掉左去個默生既樹林
再比個39唔識7既人執返屋企 比你都驚啦

加油呀震強
加油呀震強
好可愛呀 想養
震強
多圖plz

仲係起哂鋼
乖啦震強

巴打 震強都仲係好驚

我定時會望望佢

刺蝟天生膽小同好靜,一般情況下都唔會發聲 ,同埋佢地係夜行性動物黎,有光既情況下佢地大多數都係縮埋變波,到夜晚佢地就會好生猛。 所以可以試下熄燈睇下佢地郁唔郁
追到live,樓主有愛~~
樓主記得keep住更新震強近況
大家一齊養大震強
連登有愛
震蛋
震蛋

震強
震蛋

會唔會係走失
震蛋

連登仔到底有咩執唔到

暫時咁樣ok?

樓主同佢有緣份又有心不如試下自己養

毛巾可拎走,整濕咗、唔乾淨都易有皮膚病。
刺蝟細膽,轉環境頭一兩星期都好敏感,盡量唔好撚上手、沖涼,俾時間佢習慣下先。
搵個紙盒仔剪開一邊畀佢避光,會有安全感啲。
如果樓主諗清楚自己養,可帶佢去睇獸醫做個body check,但唔係間間都識睇刺蝟,記得問咗價先。

底材
膠箱高度應該夠阻佢越獄,建議底材用Carefresh呢類紙質bedding。
唔好用貓砂或木屑,貓砂濕咗會痴身易有皮膚病,木屑有粉塵對刺蝟呼吸唔好。
大部分刺蝟都唔識定點大小便,所以最好鋪滿底材吸屎尿,日日清底材。

糧水
刺蝟有專用糧,我用開Mazuri 5MK8,一日餵4茶匙左右就夠。
每日餵3至4條麥皮蟲作副食,活蟲要剪走頭部避免咬傷刺蝟,可用蟲乾較方便。
刺蝟鍾意捐窿捐罅,容易整翻糧兜水兜,可以去寵物店買細細個嘅陶瓷兜。
有人會餵貓糧,但部分貓糧脂肪量較高,含海鮮成份的亦易引起皮膚病。

娛樂
金魚街有刺蝟用30cm跑輪賣,我屋企嗰隻會邊跑邊屙,所以都係日日洗...

希望幫到樓主,如果有疑問或決定搵人領養,或可上facebook搵「刺蝟大本營」。
刺蝟分非洲種同歐洲種,香港冇野生的,所以唔存在樓主「捉」佢返嚟。
刺蝟喺香港野外係生存唔到的,棄養正仆街,養寵物前請諗清楚,話晒都係命一條。

連登仔到底有咩執唔到

連登仔到底有咩執唔到

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞