[突發]跑跑下步執到隻刺猬

961 回覆
944 Like 7 Dislike
我曾經養過
宜隻係寵物種 無可能無野生 千奇唔好放生 死硬
睇sive 9個月至一年半大
同埋佢會唔會係男仔
通常男仔刺會驚人
攞個大小小,高身小小嘅鞋盒,有蓋嘅
然後搵條爛布又好,毛巾又好放落盒
起碼有啲嘢比佢哋捐下
食物方面,佢哋可以食白烚雞肉
貓糧同貓罐頭都食得,但要雞肉味
最好比個糧兜同水兜佢
佢哋會痾到周圍都係,比啲耐性教下佢

示意圖
拐帶就拐帶啦, 執你老味咩 人地郊外生活得好地地

石屎地係郊外

佢咁講以為樓主跑山

青衣 無樹林既 ?

係勁既大佬
咁政總都有草啦
重唔係草原

膠兜容易整傷
同埋塊布會比佢搞到濕晒
比個廁紙筒佢玩下
當年我個隻日日食雞胸肉 食到5歲 肥肥白白

我膠兜底我貼好哂封哂d loan仔 希望冇事
不過佢瘋狂打翻個水兜,推哂d貓砂出黎
又入埋入見衫訓教,件衫濕左係咪唔太好

因為佢地好大力 行路又唔戴眼
所以最好換返飲水器俾佢
放貓糧嘅器皿一定要重 否則會倒晒出黎
唔好俾佢整濕件衫 會易有皮膚病
想領養
有養過
震強好正
幼貓糧最好買d有蔬菜成分,唔係d屎會臭到死
當然最好食返刺蝟糧啦,fb搵刺蝟糧油倉庫買
想同刺蝟fd d要成日拎上手同佢玩,同埋俾蟲佢食(驚生蟲可以用蟲乾代替)

巴打你個隻好似我對上養個隻 隻眼又係好有神好圓

好可愛

好精靈
留名睇震強
震强
之前放狗我隻狗都發現左隻

震強近況如何
之前放狗我隻狗都發現左隻

震強近況如何

至從我比左件新嘅乾嘅衫比佢著,佢就變左隱青,我就冇見過佢!
佢d屎係深墨綠色係正常?(尋晚見佢咬左棵草幾啖)
我用睡袋 以前個隻用毛巾成日會勾住隻手仔
震強近況如何

是咪黏黏地咁
新環境驚屙綠屎好正常 如果過兩日都仲屙綠屎就最好睇下醫生
震強近況如何

是咪黏黏地咁

一舊舊細細篤喎 百度話綠色正常
震強近況如何

是咪黏黏地咁

正常健康嘅屎應該黑色長身
震強近況如何

是咪黏黏地咁

唔好比咁多蘋果佢食 會屙爛屎
觀察多兩日先啦 頭一日返黎屙綠屎好正常

暫時咁樣ok?

樓主同佢有緣份又有心不如試下自己養

毛巾可拎走,整濕咗、唔乾淨都易有皮膚病。
刺蝟細膽,轉環境頭一兩星期都好敏感,盡量唔好撚上手、沖涼,俾時間佢習慣下先。
搵個紙盒仔剪開一邊畀佢避光,會有安全感啲。
如果樓主諗清楚自己養,可帶佢去睇獸醫做個body check,但唔係間間都識睇刺蝟,記得問咗價先。

底材
膠箱高度應該夠阻佢越獄,建議底材用Carefresh呢類紙質bedding。
唔好用貓砂或木屑,貓砂濕咗會痴身易有皮膚病,木屑有粉塵對刺蝟呼吸唔好。
大部分刺蝟都唔識定點大小便,所以最好鋪滿底材吸屎尿,日日清底材。

糧水
刺蝟有專用糧,我用開Mazuri 5MK8,一日餵4茶匙左右就夠。
每日餵3至4條麥皮蟲作副食,活蟲要剪走頭部避免咬傷刺蝟,可用蟲乾較方便。
刺蝟鍾意捐窿捐罅,容易整翻糧兜水兜,可以去寵物店買細細個嘅陶瓷兜。
有人會餵貓糧,但部分貓糧脂肪量較高,含海鮮成份的亦易引起皮膚病。

娛樂
金魚街有刺蝟用30cm跑輪賣,我屋企嗰隻會邊跑邊屙,所以都係日日洗...

希望幫到樓主,如果有疑問或決定搵人領養,或可上facebook搵「刺蝟大本營」。
刺蝟分非洲種同歐洲種,香港冇野生的,所以唔存在樓主「捉」佢返嚟。
刺蝟喺香港野外係生存唔到的,棄養正仆街,養寵物前請諗清楚,話晒都係命一條。
不得了

石屎地係郊外

佢咁講以為樓主跑山

青衣 無樹林既 ?

係勁既大佬
咁政總都有草啦
重唔係草原

真你沖出黎柒

石屎地係郊外

佢咁講以為樓主跑山

青衣 無樹林既 ?

係勁既大佬
咁政總都有草啦
重唔係草原

沖出黎柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞