[突發]跑跑下步執到隻刺猬

961 回覆
944 Like 7 Dislike
又唔見我執到

暫時咁樣ok?

暫時頂住一兩日咁ok啦
不過唔好用個黑籃
佢可以爬上個黑籃之後走佬
想比屋佢可以剪個紙巾盒開個窄邊比佢
件衫要乾同乾淨
如果hi 到屎尿就要換新
貓糧唔使比太多, 同埋最好剪碎先比佢

而家見你post 張相佢啲刺已經順哂其實已經唔驚
震強你幾好嘛?
樓主巴打好有愛~
加油樓豬

暫時咁樣ok?

樓主同佢有緣份又有心不如試下自己養

毛巾可拎走,整濕咗、唔乾淨都易有皮膚病。
刺蝟細膽,轉環境頭一兩星期都好敏感,盡量唔好撚上手、沖涼,俾時間佢習慣下先。
搵個紙盒仔剪開一邊畀佢避光,會有安全感啲。
如果樓主諗清楚自己養,可帶佢去睇獸醫做個body check,但唔係間間都識睇刺蝟,記得問咗價先。

底材
膠箱高度應該夠阻佢越獄,建議底材用Carefresh呢類紙質bedding。
唔好用貓砂或木屑,貓砂濕咗會痴身易有皮膚病,木屑有粉塵對刺蝟呼吸唔好。
大部分刺蝟都唔識定點大小便,所以最好鋪滿底材吸屎尿,日日清底材。

糧水
刺蝟有專用糧,我用開Mazuri 5MK8,一日餵4茶匙左右就夠。
每日餵3至4條麥皮蟲作副食,活蟲要剪走頭部避免咬傷刺蝟,可用蟲乾較方便。
刺蝟鍾意捐窿捐罅,容易整翻糧兜水兜,可以去寵物店買細細個嘅陶瓷兜。
有人會餵貓糧,但部分貓糧脂肪量較高,含海鮮成份的亦易引起皮膚病。

娛樂
金魚街有刺蝟用30cm跑輪賣,我屋企嗰隻會邊跑邊屙,所以都係日日洗...

希望幫到樓主,如果有疑問或決定搵人領養,或可上facebook搵「刺蝟大本營」。
刺蝟分非洲種同歐洲種,香港冇野生的,所以唔存在樓主「捉」佢返嚟。
刺蝟喺香港野外係生存唔到的,棄養正仆街,養寵物前請諗清楚,話晒都係命一條。

有巴打教用紙砂都唔ok?
另外佢好訓得?佢訓到地球毀滅喎

暫時咁樣ok?

暫時頂住一兩日咁ok啦
不過唔好用個黑籃
件衫要乾同乾淨

咁咪要換好多件衫

暫時咁樣ok?

樓主同佢有緣份又有心不如試下自己養

毛巾可拎走,整濕咗、唔乾淨都易有皮膚病。
刺蝟細膽,轉環境頭一兩星期都好敏感,盡量唔好撚上手、沖涼,俾時間佢習慣下先。
搵個紙盒仔剪開一邊畀佢避光,會有安全感啲。
如果樓主諗清楚自己養,可帶佢去睇獸醫做個body check,但唔係間間都識睇刺蝟,記得問咗價先。

底材
膠箱高度應該夠阻佢越獄,建議底材用Carefresh呢類紙質bedding。
唔好用貓砂或木屑,貓砂濕咗會痴身易有皮膚病,木屑有粉塵對刺蝟呼吸唔好。
大部分刺蝟都唔識定點大小便,所以最好鋪滿底材吸屎尿,日日清底材。

糧水
刺蝟有專用糧,我用開Mazuri 5MK8,一日餵4茶匙左右就夠。
每日餵3至4條麥皮蟲作副食,活蟲要剪走頭部避免咬傷刺蝟,可用蟲乾較方便。
刺蝟鍾意捐窿捐罅,容易整翻糧兜水兜,可以去寵物店買細細個嘅陶瓷兜。
有人會餵貓糧,但部分貓糧脂肪量較高,含海鮮成份的亦易引起皮膚病。

娛樂
金魚街有刺蝟用30cm跑輪賣,我屋企嗰隻會邊跑邊屙,所以都係日日洗...

希望幫到樓主,如果有疑問或決定搵人領養,或可上facebook搵「刺蝟大本營」。
刺蝟分非洲種同歐洲種,香港冇野生的,所以唔存在樓主「捉」佢返嚟。
刺蝟喺香港野外係生存唔到的,棄養正仆街,養寵物前請諗清楚,話晒都係命一條。

有巴打教用紙砂都唔ok?
另外佢好訓得?佢訓到地球毀滅喎

我諗吸到水唔會痴到身就OK。刺蝟夜行性,日頭瞓到死豬咁,半夜天黑晒就會四圍捐,到你瞓覺就係佢世界

咁都執到
BTW你果隻咁活潑咁
我屋企果隻日日淨係識訓

暫時咁樣ok?

暫時頂住一兩日咁ok啦
不過唔好用個黑籃
件衫要乾同乾淨

咁咪要換好多件衫

又唔使即換嘅
其實搵件舊衫剪開佢嚟輪換
盤水擺遠啲無咁易整濕可以一兩日先換一次
匿喺角落頭好可愛
震強加油呀
遇到樓主真係好好彩
追到live 震強好得意
有冇震強新相

又食

又食

好得意啊震強

仲係起哂鋼
乖啦震強
留名等睇巴打可以拎上手

又食

震強好可愛呀

仲係起哂鋼
乖啦震強

震強
加油啊

仲係起哂鋼
乖啦震強

巴打 震強都仲係好驚
Lmlm
震强加油呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞