由今日開始,大家分3階段棄WhatsApp,轉Signal

842 回覆
4249 Like 142 Dislike
棄WhatsApp既原因唔多解釋,人人唔同,你當我唔中意佢個介面啦

第一階段(一月十七日前):裝好Signal,叫你認為會支持轉Signal既家人同朋友裝Signal,傾計用Signal
第二階段(一月廿四日前):如果WhatsApp group內朋友多數有Signal,就開Signal group,令少數人都一定要用Signal。而每次有朋友同你WhatsApp,你都問佢有無Signal
第三階段(按情況而定):將餘下Wheaton group轉晒去Signal;可以留WhatsApp多一段時間for工作/未轉既人,但一律講明已轉Signal,WhatsApp好少用,會覆得好慢

全香港一齊做,目標2021年中,周街人人口頭禪係”你Signal我啦”,而唔係”你WhatsApp我啦”👍🏻
WhatsApp 咁普及
你估話改就改
所以要分3個階段,大家一齊努力
要做就努力做,有一絲機會;唔做就一定永遠無改變
曾幾何時,ICQ都好普及,MSN都好普及,Xanga都好普及
大部份人都唔想搞咁多
裝咗冇人用嚟拓咩
當年icq都係人人有,中斷期啲人咪兩個都開住online, 後期冇人用就冇人開icq㗎喇..
叫frd 轉telegram
叫左幾年都叫唔郁
呢個signal 全球有幾多用戶?
講真如果唔用WhatsApp 用WeChat 好過
其實唔係咁易,依家wts只係拎資料同對話 唔係直頭用唔到,大把人用慣左一定繼續用,仲未計大把人番工gp都係用wts居多,除非你叫到上司一齊轉。
情況就好似fb 同MeWe 一樣
利申有開MeWe同signal
又block一件
叫人用wechat都講得出
WeChat? 你留番同你d同事用啦
好有後生仔女都用WeChat
用開message
同意,兩邊parallel用晒,分3階段慢慢轉過去👍🏻
大家努力💪🏻
幫推
但佢地被取代既原因唔係因為由其他相同產品取代

而係由新一代既產品取代
十分好. 我只係諗緊點解決公事上的溝邂,

如果純粹私人, 我會 SHARP CUT, 唔用 SG咪撚搵我
話轉就轉咩死毒撚
所以要由一班人一齊努力,同大家一齊用
好多人都裝左Signal,只係無機會用,就等我地陪大家用啦
same, whatsapp淨係返工先逼住用
Signal group chat如果多人會增加latency
同大陸人做野無可避免要裝wechat, 堅唔想用,不過真係好奇怪,明明成日都無用過(Samsung 手機) ,但係就消耗左3.x% 電,甩晒所有permission都係咁,準備搬去另一部手機算啦,費時煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞