VPN 大踢爆 + Review! NordVPN 有𠾶𡆀?ExpressVPN 紅底?Surfshark 快靚正?

619 回覆
269 Like 17 Dislike
其實NordVPN都有第三方audit
佢哋based in 巴拿馬, 一樣唔會要求企業收集同上繳用戶資訊
用咗vpn都唔係萬能
記得得閒轉ip
有能力嘅買兩間 比自己多個選擇
仲有DNS 要處理, DoT/DoH
我講緊個速度,間野規模唔大,冇得同nord比,如果要多ser 可以睇吓mullvad 不過我未用過
ProtonVPN
姐係個 router 要 flash OpenWRT?
會唔會 flash 完無咗啲功能或影響效能之類問題
P.S. AX86U user
Wirecard 都有audit,咁依家有其他選擇當然會建議考慮其他,避免不必要風險
好似冇證據將cloudvpn 同NordVPN link埋喎
同埋如果有心用nord 做data mining做乜仲要整多問cloud黎引人懷疑
成件事都唔make sense
樓主得呢篇野做證據
mullvad 都唔多 ser

mullvad : 700+
nordvpn : 5000+
surfshark : 3200+

睇落後兩個好多 ser 咁
但實際望返落亞洲區其實都唔係好多 ser 畀你揀
得 nordvpn 勉強叫多
surfshark 直頭無得畀你揀咩 ser
想問下Norton VPN好唔好?
Thx,不過已經買咗ProtonMail ,分身幾好用
一係 nordvpn 一係 surfshark
其他 vpn 一係 ser 少一係慢總之就有各種大大小小問題
你隻 bot 推夠未
好似express vpn咁好多搵唔返,依幾篇其實唔係咁理想都係講緊express vpn有巴打cite依個網所以就順便post埋落黎
多得必有失,不過flash OpenWrt 多數多好多好feature, 例如可以 2.4g 5g wifi 用同一個SSID, 長着VPN 比埋屋企個smart TV 等等

當然要做番基本既 harderning 都要有番少少IT 知識
你坐左幾多年
push
點解唔一齊加入討論
喺度鳩嗡有咩意思
鳩推*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞