手縫皮革討論及製作分享 [2]

232 回覆
25 Like 0 Dislike
鎖匙套完成品j 圖一張
巴打好有心機
雖然我無乜興趣自己整,但睇你個post覺得幾治癒
一路整一路治癒自己
呢個世界太多唔如意嘅事
呢兩日dulles bag冇進度
Post 下其他嘢

前排幫部Astell Kern整左個case
用左baseball stitch 去縫合,可以減少多餘嘅縫邊令成個case 做到最slim

個post 好靜,連登真係冇人玩皮咩
有嘅!今日嘅香港實在太荒謬。見到咁真係冇乜動力啫。
同意,想像唔到點繼續喺呢個地方生活落去
中場休息嘅時候分享的簡單野推下PO
今次整嘅係卡位,全0.8mm
壓好裝飾線之後會先削邊

跟住會用砂紙打磨,今次CUT得齊,用600同1200己經OK
轉號數嘅時候,我會先用床面處理劑推一推個邊,等啲皮革纖維實啲再磨,我覺得會好磨啲~

打磨完成之後,我會用酒精染料幫條邊染色
最後上蠟

用布推幾下,大功告成

跟住就係邊沿削薄,其實無咩技巧,反而一把利嘅刀先係最緊要
關於磨刀,可以追返樓主之前嘅POST
而我由於功力問題,只係磨到刀口鏡面
跟住畫好要削嘅地方後就慢慢削落去,我習慣反轉把刀削,刀口入皮嘅角度貼近水平就無咁易削穿

己到自己嘅極限

準備好晒之後就開始貼皮
我會先係皮面用斬對一對位,然後將要貼嘅地方刮花佢

打斬縫線

貼第二塊之前,再一次用斬對一對位
重覆步驟,第二層完成

貼埋第三層之後,將多餘位用刀一下CUT齊佢

縺埋中間條線,完成

做到呢度,唔想見到皮底嘅朋友,可以用多塊貼咗個底佢(但頂層條邊就要再重新打磨過)而我從一開始就無打算貼,所以選用0.8mm
厚嘅皮。如果貼,建議先將皮削薄到0.5mm。
原來邊做邊影相仲要PO出黎就係要好有心先做到
樓主加油
平巴你好!
我都唔知原來開咗新帖
巴打整得好靚!我都有試染邊。
不過未整完。
正呀
長銀包好表達到皮革嘅優雅,可以玩好多detail
等你post 埋其他steps 同完成照
新年新開始
新年好開始!
每個位都好整齊,睇到巴打好有心機做呢個卡套
買左呢兩張野
鱷魚同馬屁特別色
馬屁啲marble 色染得好立體,horween 黎?
巴打諗住開黎做咩product
佢地用Lis Royal 既crust 黎handdye. 超靚
都係做錶帶為主
依家香港玩皮既野人去哂邊
係咪太凍,啲皮友去哂冬眠!平巴上個post好熱鬧。
跟住整嘅係相位同拉鏈位
先整好相位嗰Part先
裁好皮之後都係做壓線封邊嘅處理,再準備一塊膠片

我早期係連卡位都係縫咗佢或者揾多塊底皮夾住塊膠片,但有位前輩同我講,其實用黃膠己經可以痴得好實(仲慳好多時間

相位整完後就準備拉縺位主體材料
面皮*2,底皮*2,拉鏈
先改好拉鏈長度,頭尾布位用黃膠痴好佢

跟住將底皮嘅邊沿削薄,今次用NIPPY
每次用都要先磨刀>試削,無問題先削本體(試過因為懶無試直接黎,跟住當然係要重新開過料

處理好後先將相位部分縫上

要痴拉縺,都係用黃膠(YKK Excella縺用晒,用其他頂住先

跟住,再將底皮貼上

跟住揼窿
注意,夾硬一下打穿嘅話,個窿會好大,千祈唔好咁做
先打一半再錐穿

錐係自己磨,可以就番自己用開嘅闊度、峰利度

縫線

同樣嘅方法做埋另一邊,完成

出住咁多先
平巴接力啦快啲,等緊你個袋
好detail
黃膠入呢啲罌會唔會快乾硬?
開眼界
巴打意思係有第三廠拎crust做後期染色?唔share 都唔知馬臀可以染到咁靚
睇開horween 嗰啲所謂marble 都係染到一撻撻冇你呢塊咁立體咁浮
期待錶帶造出黎嘅效果
Weekend 終於有時間做下
繼續跟書嘅步驟,今次到要黎打開袋口嘅拉片

跟番畫好嘅紙樣裁出

根據書介紹,呢次用皮革厚度差去做起股
先畫出要削薄嘅皮邊闊度
用刀削薄,方法同樓上巴打介紹一樣,刃面向皮比較容易控制

削薄後

因為皮身同皮邊嘅高低差,可以令拉片自然起股

起股可以令皮件更立體,更飽滿

下一part會介紹另一種皮革起股方法
可能我用得快,都仲可以。
不過去到最底嘅時候明顯濃咗好多,但都用到嘅,係難推咗少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞