手縫皮革討論及製作分享 [2]

232 回覆
25 Like 0 Dislike
小弟最近開左個MeWe Group,希望各位同好可以更深入傾下皮。
啱啱先同幾個皮友傾完斬具,有興趣大家入黎講多啲

https://mewe.com/join/hkleathercraft

活動花絮:
leather academy 啲斬質素如何?
唔錯
性價比之選
輕愁巴Join group 下次出黎研究下
ok 阿
咁你地討論 性價比最高係邊個斬?法斬同至簡如何?
比你問完之後其實我地當日係冇結論 因為冇人帶皮 冇人帶槌 冇人帶板 大家手持枝叉格劍

不過leather academy係其中一枝最聚手 手感幾好既一枝
個人喜好: KS Blade Punch
比較唔到,好多因素影響
不過我就唔太鍾意用十字紋皮,壓紋太生硬冇皮革感
想問下,燙邊機有無介紹?
用用下換頭係咪要等冷卻返先換到頭?

謝謝
我地曾經係mewe討論過呢個話題 有興趣可以入group一齊傾
其實常用既頭唔多 多數都係裝飾線頭(f頭/fn頭)同埋燙蠟頭 所以買個雙頭既一般都夠用
如果真係急換頭咪用個夾夾住個頭鬆出黎 但我自己都好少話要換頭
手作系
買左塊淺啡色既 植鞣皮 整緊個書套

發現好易有 指甲痕同 水痕 有咩方法保養?

上貂鼠油? cream ?

巴絲們有咩建議?
植鞣皮因為表面冇塗層 所以會易花同索水 索油 係正常既
整既時候小心啲會好啲 不過用落點都會花 而且都係美既一種 用落會更有味道
上mink oil會令皮即刻變深色 從而令痕到冇咁明顯都可以既 但要全個面上油 否則望落會一撻撻
sosad 而家已經一撻撻 多謝巴打建議
想請教如果唔雙面對貼,整牛皮銀包卡位削薄到0.8會唔會太薄?
睇下用咩皮同咩部位 如果夠硬身挺身 我覺得冇問題
唔該巴打,用原色雙肩

想請教巴打,買皮點分隻皮夠唔夠硬同挺身?因為有時買皮都係聽鋪頭人介紹,定係一般買隻肩都係硬身
雙肩唔一定硬身不過密度都會足夠 即係不易變形 都要睇本身塊皮係咩鞣製方法 雖然答完等於冇答 其實自己試一次去感受下係最好既 因為每種皮料既特性係唔同既 例如咁講buttero 0.8我覺得ok 但用pueblo 0.8我就會有少少遲疑 因為buttero係硬挺過pueblo既

始終都要整過先會了解到皮料既特性 正如廚師處理食材 可能唔同品種唔同國家既食材 已經唔一樣既處理手法 正因為咁先要累積經驗

tldr既話就係0.8卡位應該ok
明白 我慢慢試唔到皮再了解下先,新人入坑

再想問用錐劃紙樣過皮革有無技巧?係咪要買個皮鎖壓住紙樣?
我用砝碼做皮鎮
搵下先,唔該巴打
小妹初學者一名,想請教一下如果想學整依款card holder,應該叫人幫我削薄塊皮定係我自己𠝹定俾人削邊🙏🏻?

☝🏻我買嗰塊皮
叫人削吧,可以拎去兄弟/ the lederer,因為整卡holder個卡位都要薄d直接成塊削
塊皮咁細,做到個銀包形可能唔夠整卡位喎
成塊削+1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞