手縫皮革討論及製作分享 [2]

232 回覆
25 Like 0 Dislike
終於開始跟番本書
書嘅第一部分就係教點完成一個鎖匙套

首先用紙樣裁個匙套形,紙樣每邊放大3mm

雙面對貼

刮花需要貼合嘅皮邊

先裁出開口位

開口位修邊,因為縫合後呢度比較難處理
頭頂開窿預皮繩位,染邊

兩邊貼埋後將之前預多3mm位置裁走
可以令皮邊更齊整慳啲磨邊時間
打縫孔
縫完

修邊,加壓線

自推
Ok
Lm
留名
下一步就係造匙套嘅皮繩
對貼皮條

皮繩只要5-6mm闊,多餘會裁走
距離皮邊大約3mm位壓線準備加縫孔

都係用2.5mm斬,感覺精緻啲
唔知大家玩皮程度如何,可以講多少少基本縫線方法

穿針方法

然後向針眼拉直,就會有三個結綁實支針

利申
縫線由於我係左手,所以次序同右手縫會有啲唔同

左手入針

右邊針喺左針外穿出

左邊線向自己方向拉緊,右邊線向遠離自己拉緊

得文字同圖其實好難表達點縫線想深入啲要拍片先做到

呢個post 目標係一齊傾下皮藝,大家喺任何方面有興趣知多啲,或者有咩作品都可以share 下
收埋收埋冇意思,互相研究先有進步

唔好得我一個post,好悶
強帖留名 有埋大機台 巴打做呢行?
有生之年見到post 2
大鏟係借大南街皮舖朋友部機講解下基本運作原理呀
細機都有部嘅,之後用到都會分享下原理
算係半隻腳喺手縫皮呢行玩緊
自貼一下劣作[

係我第二件由零開始整起嘅作品,遲下想試下整袋,但好似好複雜

今日做左個小練習 ykk excella系列既上止十分之難夾得好 為左之後既作品細節好啲所以都要練習下 常見錯誤係拉鍊頭拉唔盡遮唔到上止 秘訣係要用盡力夾
第二件黎計縫得好工整
兩側風琴咁設計會唔會難啲拉線?
我好少用擦蠟皮,啲白蠟退得快唔快
靚拉鏈,我都係ykk fans
Excella 五金比較硬,5號拉鏈大粒啲仲難夾我都成日夾到花晒
我上邊都係5號黎 的確難夾 所以先練 見過人係個鉗包啲膠紙會冇咁易花 補多張圖
縫完線用線鎚輕輕揼下啲線,線跡效果會比較平均

正面線感

背面線感,個人鍾意背面多過正面,有種唔識形容嘅手工感
學到嘢
巴打話難夾但底同面都咬得好平均
之前都有整過材料包個啲 所以都唔係真係第二件
好難拉啊,不過整完好有成功感
我都唔知退得快唔快,整左冇耐咋 不過之前用洗銀筆洗走銀跡個陣,一野洗走埋啲蠟,有啲嚇親
另外我覺得樓主你啲作品好靚啊你整左幾多年皮架
衰左好幾粒了 都係注意拎起粒上止要平均唔可以偏埋一邊然後施力都要慢慢黎 不過都係講就易 做就都唔係下下成功
材料包同自己打斬縫出黎嘅線跡差好遠喇,加上自己畫嘅紙樣成功感大好多
睇住自己造嘅皮件慢慢舊化又有另一種感受

銀線筆最好唔喺植鞣皮面畫喎,清洗時會有漬的

斷斷續續玩左十年了
好靚唔敢講,有好多巴打好似如若巴咁都做得好好的
我成日諗其實係咪有工具可以易夾啲
裁出多餘皮料

最後修下邊,壓飾線
個鎖其實買左幾年,條黃銅鎖匙氧化情況

個人好鍾意黃銅,純銀加皮一齊舊化嘅配搭

如果想佢新淨番啲,用洗銅膏捽幾下就回復光澤

睇下洗同未洗嘅分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞