手縫皮革討論及製作分享 [2]

232 回覆
25 Like 0 Dislike
兄弟皮藝係藍店
dakota 同 buttero 大家覺得邊個好啲
on9, 無好嘅技術再靚嘅料同五金做出黎都係晒氣晒時間
多謝指點,我講嗰三個主要因素可能漏左
有啲難講,dakota 我都有摸過好硬同好軟嘅
出廠每批都有分別
真係要撞手神
果晚研究刀 結果點?
好想買okata 好似好好咁
想問下大南街買皮包唔包削薄
定要另外比錢

如果你唔係想全張削
可以係屋企畫好紙樣先拎去削
On9 , 用再好既技術整垃圾皮咪仲哂鳩氣,根本樣樣都重要有咩好屌
即係我買皮時需要兩三個厚度都會免費削埋?
唔該巴打
Okada用超青紙鋼之餘有左右手,木柄,寬度,刃紋揀
個人認為性價比暫時最好係佢
喺該店買嘅皮就會包削薄,拎第二間舖買嘅會逐刀收費
同埋過機闊度有限制,闊45cm 內會穩陣啲
會,你可以買完即刻裁開俾佢削
或者帶番屋企裁準之後再拎番去削都係免費的
最近托朋友幫手訂左最新一期2nd番黎
今期係馬臀皮專輯好好j

介紹好多間有出馬臀皮鞋嘅牌子,呢頁講日本Wheelrobe同香港leatherhealer合作出嘅color4別注

Alden稀有色

有好幾款Alden鞋嘅aging 比較,呢頁係chukka boots

親身拍攝新喜馬臀嘅製作過程

仲有好多頁講馬,唔影晒出黎了
快啲自己入番本
補張馬屎忽錶帶

呢D 皮無光滑個面? 定純粹對內貼左?
如果係前者.呢D 兩面都係底層皮起邊可以買到
呢啲皮係二層皮
綠色嘅係經剷皮機削薄後嘅副產物,你下次剷皮時可以同店員講要番皮底,佢地會俾番個底你

大塊嘅二層皮有時都會放喺皮店門口賣,我通常都係用黎托底或者做sample
近排有其他project停晒手冇做個袋,分享下其他嘢先

想講講最近做錶帶嘅一個小部件 ── 錶帶圈嘅細節

如果有追po 嘅,對我使用加熱壓線器都唔會陌生
但加熱完壓出黎嘅線經過屈曲後,例如錶帶圈嘅弧邊因為屈曲擠壓而會令邊線變得唔明顯

要喺呢個細節做得好,可以用一條厚皮料先模仿錶帶嘅厚度,塞入帶圈後再喺弧邊補多兩下熱壓,咁成個圈就會靚仔好多

除左壓線,一個靚嘅圈又點少得整齊嘅縫線同斜削重疊

下次想欣賞或者親手造錶帶,不妨留意下呢個細節
聯昌係冇削皮服務的
如果睇到合眼緣的話,買完皮拎可以過隔離有削皮機店削
睇下你想造咩喇
聯昌我買得最多係鉻鞣小牛皮同羊suede
主要拎黎造袋所以都可以唔削薄
KS blade punch 出嘅brogue punch

5頭,大4mm + 四個細1mm

每個沖頭都係獨立裝上,可以拆開其中兩粒細沖方便轉彎

我可以講KS嘅沖係現時最鋒利嘅工具,打出黎啲邊超乾淨,想打brogues 唔洗諗其他牌子
Thx
我就係想confirm 係咪2層皮
之前行大南街揾過無一間有得賣
啱啱行完發現有得賣
10蚊 a4 唔算貴啦
自己又搞唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞