手縫皮革討論及製作分享 [2]

232 回覆
25 Like 0 Dislike
又po下j 圖先
插扣完成圖
綠同黃銅色都幾襯

之後補製作過程
靚仔到呢
係呀,不過佢唔係廠,佢係自己一個人做,所以量產唔到
嗰三料釘仲未識打得靚,個底麻麻地
睇得出唔係量產可以做到
鱷魚都係出自同一位師傅手筆?隻色都好特別
介唔介意講本地定海外師傅
上一part 個拉片用皮革自己嘅厚薄差去做起股

呢部分就試下玩墊芯去做起股

首先喺墊芯上裁出要起股嘅線條,芯嘅厚薄會直接影響起股嘅感覺,跟據個人喜好而決定墊幾厚,呢度用0.7mm左右

美國既,仲係女仔
係呀 同一位師傅黎
底面皮夾住墊芯,就可以做到起股效果

加縫線

留意到個鎖扣嘅形我係造埋起股
只要睇番完成圖其實有一個好細微嘅立體感,非常滿意個效果

講到呢度,可以發現墊芯起股係比較簡單同容易控制起股嘅形狀,好似上面鎖扣嘅股形單靠削薄係做唔到出黎的
反之用削薄做嘅起股因為皮自己嘅厚度而唔係堆疊出黎,理論上係會比較耐用

各有優點,唔知各位高手有咩見解
黃膠喺咪用立_得,結得好快,有無咩可以溝稀啲?
我冇用過立時得,但聽講用天拿水可以稀釋
等其他巴打解答
巴打用開邊隻膠水
日本自己帶番黎嘅黃膠
Aurora之前都有入法國黃膠都好好用
不過好似賣晒了
aurora而家賣緊嗰隻分裝黃膠都ok 30幾蚊枝 抵玩
有新嘢
幾大支先
細細枝炸 業餘玩都好夠用 幾好
反而舊嗰隻一買就要買幾舊水 仲難買得落手
好用嘅嘢買多啲冇壞呀
黃膠要搽兩層好快玩完一支
分裝唔抵玩,不過可以試下黃同白嘅分別
巴打呢d 咩皮黎??會唔會幫人整
意大利皮廠La Perla Azzurra嘅Bruto植鞣革

呢隻皮料特別之處係鞣製時比一般皮革更不計成本咁加特別多蠟同油脂,令皮革有一種pull up 嘅效果

呢種皮革因為重蠟重油脂,所以用出黎嘅patina 會更強更快更raw.而我就係想將呢種粗獷感放喺一個咁斯文嘅袋型,睇下夾出黎會有咩感覺

我都係第一次玩呢隻皮,老實說封邊比其他常用嘅意大利廠皮例如Badalassi 或Walpier 較難少少拋出光澤,原因呢兩間廠嘅皮料鞣製時樹脂比例多啲,所以處理皮邊時好似更容易成功

呢個係油蠟感重嘅trade off,始終皮料唔同風格, 但比多少少耐性係可以解決封邊嘅問題,直至呢刻都唔算難處理,幾滿意呢隻皮

平時都會幫下人整皮件,但開post主要都係想推廣下皮革工藝,分享過程之餘希望多啲人玩番同討論下心得
之前我見個post 有隻綠色皮好靚 搵唔返
青青綠綠 有d 紋
呢類脊紋
定係呢種摔紋?

呢兩隻皮就係我提到的Walpier Buttero 同
Badalassi Minerva Box
都係我非常愛用嘅皮料
好似係 Badalassi Minerva Box 佢有好多隻色
冇進度又係時候po舊圖,以下都係用minerva box製作,皮廠的確係出左好多色的
我好鍾意佢嘅摔紋

想知道大約幾錢先可以開始玩
之前去過workshop覺得幾有趣想繼續試
但係上網睇淨工具都已經幾貴

同埋諗住屋企自己房玩
係咪唔太需要用機器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞