手縫皮革討論及製作分享 [2]

232 回覆
25 Like 0 Dislike
為左喺2021年有啲人生嘅突破
小弟決定搵番櫃底嘅皮革工藝書跟佢教學做,睇下2022前完唔完成到
書:

理想:

同時可以一齊傾下手縫皮心得,有問盡答

舊Post:
https://lihkg.com/thread/1967494/

追post之前麻煩follow 下小弟IG, 不定期更新
https://www.instagram.com/rocoleathers/
Google番黎嘅資料:
袋款一般被叫做Dulles Bag或者醫生包
Dulles個名其實係由日本發起
1951年美國國務卿John Foster Dulles就係用類似嘅口金袋款外訪日本,所以日本人就用左袋主個名去命名個袋型

網上借圖:
蘇格蘭Glenroyal出嘅dulles

英國Swaine Adeney Brigg

日本Ginza(喺日本將Dulles改裝同發揚光大嘅品牌)
上面舉例嘅幾款其實略嫌formal同大,比較啱番工用
我希望做到出黎嘅感覺會比較casual 少少
類似以下借圖:

要做到一個靚嘅dulles,有三個主要因素
皮料
五金
技術
冇靚嘅料同五金基本上技術再好做出黎都係哂氣哂時間

另一放面袋嘅大小,皮料同五金就可以影響成個袋帶出嘅感覺
呢啲係小弟將會用嘅黃銅五金

皮料聽日去深水埗大南街睇下

希望有人回下post
唔想一直自推
留名支持
留名
新年快樂平靜巴

留名學嘢
留明高汁巴打
去開大南街邊間睇料
新年快樂呀平巴!
Happy New Year 2021
都係嗰幾間
The Lederer,兄弟,Aurora,阿里,聯昌
隨書附送原size 紙樣

因為我會做個比較細size嘅Dulles, 而準備好嘅口金得紙樣嘅一半長度

大部分紙樣俾嘅大細都要縮細
要啲時間改下紙樣版型先
LM
之前用airpod套紙樣個底開個窿,變咗洗手液套
終於有新post
正喎
做出黎咩樣架
2021 希望可以做多啲再做好啲
揀完皮再番黎慢慢改版型

到深水埗再post
嗰日求其搵咗塊軟皮去整,整出嚟好柒
買咗塊靚啲嘅皮諗住呢幾日假期再整

airpod 套紙樣個底(叉電位)要加闊少少先夠位開窿,啱啱可以放一支威露士size 嘅
整完share下
第一次造個袋,用植鞣皮會比較易handle

今次試下皮廠La Perla Azzurra 嘅皮料

冬瓜綠色皮料Bruto
磨面,非常重油蠟

顏色同效果幾切合我想要casual 嘅感覺

Btw今日大南街幾靜
一比一示意圖

好似爭啲嘢咁
換個細啲嘅鎖可能啱比例啲
換細鎖,手抦形改少少,高度縮1cm

下一步係改紙樣,有排執
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞