火鳳燎原集中討論區(5)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
許褚套甲又硬咗
一槍爆落去反而係斷槍

Btw依家遼仔廢極都有當初火哥水平掛
又吹奏緊「有勇有謀」誘敵破寨
屈機就會誘唔到敵掛

講真馬超又咁勁 劉備蜀漢嘅沒落真係一係好好睇一係爛尾
但係火哥同其他同tier嘅神將升咗幾個level
馬超走擒王策呢段會唔會係為之後關西聯軍中離間計鋪路?歷史上賈詡係出謀叫曹操離間馬超同韓遂,依家比馬超走擒王策其實係賈詡的暗黑兵法「荊軻刺秦,公子獻頭」,用曹操做誘餌爭取時間,自己就去離間韓遂

又有人踏入八奇領域第一步
馬超潼關既時候係全盛時期,但到左夏侯淵攻陷西涼,馬超全家被韋康殺死,投靠張魯之後,就已經開始步向衰落,後期投靠劉備都係得返個名氣可以用,去籠絡下班羌人。

而且投靠劉備時,已經步入中晚年
咁呢三件水凖應該強過只用一次嘅
而且火哥長板比人圍都缺2件+冇張郃
超仔淨係打徐晃劍圍許褚都冇優勢?
如果係關張趙應該屈緊機
又吹奏緊「有勇有謀」誘敵破寨
屈機就會誘唔到敵掛

講真馬超又咁勁 劉備蜀漢嘅沒落真係一係好好睇一係爛尾
馬超潼關既時候係全盛時期,但到左夏侯淵攻陷西涼,馬超全家被韋康殺死,投靠張魯之後,就已經開始步向衰落,後期投靠劉備都係得返個名氣可以用,去籠絡下班羌人。

而且投靠劉備時,已經步入中晚年

呢度要修正先,係韋康既手下先啱
睇火鳳好似會忽略咗年紀咁
覺得自己老得快過佢地
人妻三師兄火哥有老到嘅
火哥每次出場都體現到咩叫殘
死老婆之後楊過mode
鬚又唔剃,眉又唔修,頭髮又唔剪
但依然好型
型,但係殘
屌你李典都上埋黎大西北,唔爭在加埋樂進啦

話說 陳某 呢段說話.........
當時羌人 好似被漢軍經常打柒

反而匈奴 先係漢軍既勁敵, 雙方打成五五波
漢朝打嬴匈奴, 自己都消耗左一半國力
東漢匈奴已經收左皮
咁 竇憲 耿夔 一定係打緊空氣
其實東漢羌人先打得火熱
互相打咗漢末近百年
唔好話近三國董卓 孫堅 皇甫嵩呢班名將
涼州三明全部放係三國都係猛料
匈奴 竇憲 耿夔呢班係東漢初中期
而且已經弱咗好多
東漢中後期羌先係大患
個陣既匈奴已經係分裂左,同西漢個陣冇得比
前中期南匈奴已經內附咗
北匈奴垂死爭扎多
相反羌亂激到中期東漢係想放棄涼州
後期係打到入長安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞