火鳳燎原集中討論區(5)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
用火哥嚟講係有啲唔公平
火哥殘於痛覺,所以佢經常硬食一啲人地唔認為可以硬食嘅攻擊
就好似典韋可以因為忠誠忘卻痛楚一樣
依兩個角色都係玩同歸於盡嘅打法,先可以越級挑戰

許禇未去到依個境界,而祼衣依一下可能就係突破嘅一刻
佢個代殘兵 入面 好似得番 獨腳佬 同 霍x(王胎興外傳)未死
張雷除非練到輕功,否則應該都唔會再有咩戲份ga la
等睇最後 獨腳佬 、 霍x 、燎原火、趙統、趙廣 點樣合作完成殘兵最後一單主人任務(第一卷火鳯洛陽)
如果張雷係張任就唔同講法
邊個射殺龐統?
我反而等睇點樣說得趙廣就真
而家都講到明係火哥ga la
爭在係點樣合理化佢射瓜左老六仲可以留係劉備身邊
虎豹騎?老子可是虎王
徐州打火哥冇耐
應該未好
如果冇傷應該未至於秒嘅
仲記得柒頭遼企係度打馬
火哥天生無痛鎖血掛
應該唔係火
火話明大業已成先會殺老六
益州都未打晒 唔會咁心急掛
燎原火見死不救 張雷射 都夠啦
但係鋪左兩次,陳某唔會咁樣食書掛
我反而仲好奇緊法正幾時出
依家都未出 就真係冇乜戲份

分分鐘老六詐死代替
反正以前提過下老六化做無名軍師
雖然陳某之後又食書冇回事

一係就老七食埋佢戲份
睇吓點啦
不過我都唔希望係TK
前面幾奇既死都畫到好勁 (一奇爭d 打死曹操,四奇死前算到華容道,五奇天火焚山再爭d 滅曹),老六如果死於TK 未免有d 柒
咁大師兄都係Tk
比火哥tk好過楊修tk掛
呂布有講「養好傷,先嚟再打」
但之後許諸 淨係殺到呂布嗰女 魏將係火鳳都係笑話嚟
其實有關老六既劇情真係成日食書
出山果陣同水鏡講畫,講到應該係投靠劉備,幫佢殺人奪權,轉個頭原來係去左劉寵
之後又話火哥再見到老六既時候,江面既屍仲多,以為係講緊赤壁,點q 知赤壁就只係做左條牆頭草食花生,江面既屍就變左一場無名之戰求奇一句帶過
但係大師兄個舞台吹到好勁
一條友一次過解決哂內憂同外患,仲自己落場指揮埋打到郭嘉一仆一碌
覺得張雷受二公子命令去刺殺龐統會多好多嘢玩
1. 二公子同老七智力旗鼓相當,留龐統易生枝節
2. 張雷都有動機去殺龐統
3. 劇情可以係因為火哥見到張雷影響咗判斷,導致龐統戰死
4. 當張雷被諸葛亮/火哥所擒,又有得玩火哥內心戲
5. 亦可以解釋到點解演義入面劉備會幫張任落葬以表其忠

不過如果胎興王小說有講張雷去到結局都未死嘅,當我冇講過純粹估下
我都有諗過會唔會係老七默許火哥報仇
因為老七都講過老六做野係佢控制唔到,會唔會係去到一個位老七覺得老六會阻礙劉備所以就賣多個人情俾火哥

然後會唔會火哥正式退埸,蜀國既「趙雲」就變左八奇
唔會,前幾話已經火已經講左大業成功先係落鳯之時
老七點會覺得老六會阻礙劉備佢搵老六就係因為佢係老七自己既陰暗面會做D佢唔會做既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞