火鳳燎原集中討論區(5)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
繼續

東立電子書城 週二不定期更新

https://ebook.tongli.com.tw
火鳳燎原集中討論區(4)
https://lih.kg/cnOjKxxZ
#1001 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

所以去到最後 咪係利益 & 大局問題選擇
佢要小利 咁最後結果咪差D出事 冇事係因為曹丕比佢更on9
留名
魯肅卒,蒙西屯陸口,肅軍人馬萬餘盡以屬蒙。又拜漢昌太守,食下雋、劉陽、漢昌、州陵。與關羽分土接境,知羽驍雄,有并兼心,且居國上流,其勢難乆。初,魯肅等以為曹公尚存,禍難始搆,宜相輔協,與之同仇,不可失也,蒙乃密陳計策曰:「令征虜守南郡,潘璋住白帝,蔣欽將游兵萬人,循江上下,應敵所在,蒙為國家前據襄陽,如此,何憂於操,何賴於羽?且羽君臣,矜其詐力,所在反覆,不可以腹心待也。今羽所以未便東向者,以至尊聖明,蒙等尚存也。今不於彊壯時圖之,一旦僵仆,欲復陳力,其可得邪?」權深納其策,又聊復與論取徐州意,蒙對曰:「今操遠在河北,新破諸袁,撫集幽、兾,未暇東顧。徐土守兵,聞不足言,往自可克。然地勢陸通,驍騎所騁,至尊今日得徐州,操後旬必來爭,雖以七八萬人守之,猶當懷憂。不如取羽,全據長江,形勢益張。」權尤以此言為當。及蒙代肅,初至陸口,外倍脩恩厚,與羽結好。

呂蒙傳呢到解釋左點解要背刺 其實吳國整體都係怕關羽而且唔信任蜀國
而且自認就算打到上徐州都唔會夠北方騎兵打

不過我都同意上個post其他巴打觀點 點解吳國會咁肯定可以守得住蜀魏兩條戰線成個背刺計劃好似好短視咁
成日都話小利明明人地完善左自己國防計劃
完善咗國防計劃
但大博奕輸咗

魏成功撲火 二三弟內閧 自己永遠坐莊一哥 天下三分得二
吳永遠二哥+北有魏虎視眈眈 西有蜀奔命而來
蜀一片好形勢冇咗 老劉西進搏命
當時三國鼎立形勢其實已經失衡

襄樊之後三國大局已定
大佬實力無損 二三內鬥
之後吳蜀都係爭扎 拖延自己死亡時間

所以與之相比 仲唔係小利
你國防好咗咪偏安多幾十年 但大局係可以定百年之後
我唔背刺你,洗唔洗等你一統北方之後先搞9你?
咁當時局勢咪都係據漢水 何來北方
你唔好吹大D
你唔背刺我咪可以繼續北伐
你唔背刺,諸葛亮就會行隆中策北伐,成功既話咪最後咪變晉滅吳樣打你
當時徐晃解圍退走之後
關羽都無力再戰 點北伐
最多咪新野-宛城一帶對持
老劉益州都要回氣

但襄陽關羽手中點都好過對家

襄陽可以封死北方南下要道
而且襄陽失 曹魏揸住嘅北江夏都會變孤堡 到時都要一拼撤 吳都可以得益食埋

而且襄陽比江陵更加好守

對南方更加有利
要即刻北伐?唔識回氣?佢有襄陽可以決定自己北上定南下,仲有係你上帝視角先覺得向關羽到好,呂蒙傳已經講到明對關羽同整個蜀國既不信任
咁孫劉同盟十年大耳幾時有向東開過火

所以呢啲咪信任問題

你係解決當下潜在不信任 完善國防
但之後大局三足鼎立崩塌 東吳1V2

係你開上帝視角先見到曹丕冇南下 & 陸遜擋到蜀姐
如果萬一兩樣有一樣冇中

大魏吳王都可以交慮遷都交州
大耳你覺得有時間開火?湘水之盟唔係曹操打漢中已經一早開左波啦

信任問題你想點解決,比番晒成個荊州你好冇?
湘水明明係吳開人波先
關人撚事
劉備都突登到公安準備開戰如果唔係漢中佢一早還拖
lm
你係咪搞錯因果關係
吳開人波先 大耳會還拖
解決當下潛在不信任 完善國防
呢點對吳已經好重要
同盟呢樣野唔係百分百
蜀吳本身係競爭對手
今日唔打你唔代表日後唔會
等對方坐大做埋三國第一先防範
唔使學宋襄公呀?

東吳好有自知之明
自己係廢,北上打唔入
唯有向西發展,偷襲成功
打退埋大耳,統治荊州六十年
由排第三升上第二
結果論係好成功

後世人睇落好短視
但蜀吳同盟伐魏係一個畫出嚟嘅餅
可能一世都唔會食到
孫權唔可能將希望放喺盟友身上
我冇話荊州國防係冇利

但我切入係當時拎咗之後嘅時間點

你哋知道打退埋大耳,統治荊州六十年 曹丕冇介入情況下
係開天眼情況下 咪覺結果論係好成功

但當時冇開天眼情況呢?
你地係咪完全忽略咗?

夷陵個陣 曹丕肯聽劉曄
求其派曹休爆破揚州濡須口又得
曹仁襄陽南下南郡斷陸遜後路補給又得
冮夏攔腰折荊揚都得
甚至大耳冇比陸遜燒到繼續對持

是旦一個可能 已經夠權仔頭痛
到時會唔會真係如你所願 統治荊州六十年?

依家你知道結果 就緊係權仔好叻叻
但切入點係當時

完善國防但三分會失衡吳1v2 曹操(當時未死)劉備嘅威脅大D
Vs
定食花生 關羽可以據荊州既威脅大D
學術討論就開過個post傾啦,碌極都你兩條友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞