火鳳燎原集中討論區(5)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
我記得問佢話睇心情,可能下期就完
好似係G zone
佢真係隨時可以黑頁一句「若干年後, 司馬家奪權自立」, 之後駁番去第一話
明明打 烏恆 係張遼主場

唔明點解 陳某唔寫
所以司馬家最後無殺劉蟬
合肥先係佢人生高潮
養兵千日
打烏桓其實曹操先係主角
第四次北伐係諸葛亮同二公子最重大嘅對決,而且戰果響唔同嘅史書有矛盾,其實都唔少發揮空間。

反而姜維北伐係好難寫得好,姜維冇贏過鄧艾,只係得屢戰屢敗嘅成績
另外,姜維策反鍾會、斬鄧艾係好睇,但好難諗到點超越,本身已經好傳奇
如果只係拎推張郃去死嘅陰謀論去寫,咁的確會唔好睇,因為太多人講過
第四次北伐係成套漫畫嘅最顛峰嘅智力對決喎
如果只係奠定後龜縮戰略,咁陳某不如唔好畫五丈原,個詮釋咁悶
師兄係 劇情殺
就算官渡輸對佢黎講冇問題
因為佢一心官渡只為殺晒 袁家o個三件
只係冇9啦啦 出個楊修
張郃似係賈詡嗰一黨?
起碼唔會係楊修嗰一邊掛

曹魏啲降將係冇乜描寫佢哋嘅忠誠響邊
就好似張遼其實係俾劉備感化,只係因為時機先跟曹操
張郃就好似你咁講係俾人陷害先迫住要投誠
問題火鳳張郃冇寫佢係點樣去投曹
佢俾二公子陷害返唔到袁氏勢力
返咗去都冇運行,應該只係將計就計

黃忠、魏延降嘅經歷都係差唔多,只係佢哋多好多內心戲講點解佢哋要降
姜維洮西會戰打爆陳泰郭准呢班西涼佬

仲有王平既興勢之戰打爆曹爽
重睇咩,講左陷害之後咩都冇講就去左曹營
張郃在虎牢關時見過二奇
可能官渡被迫降曹之後表面跟二公子,實際係二奇既人
之後就俾二公子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞