火鳳燎原集中討論區(5)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
講開又講, 我發覺 顏良 文丑 好似無乜出名既戰績
但就唔知點解 吹到佢地兩個名氣好似好大咁, 乜乜河北名將

反而我發覺 麴義 既戰績仲勁.........界橋之戰 打柒公孫鑽 既白馬義從, 然後一直係前線帶兵打公孫鑽
可惜最後功高蓋主, 被袁紹殺左, 令到無咁出名
按照歷史,趙統、趙廣都去唔到洛陽,而趙廣會響沓中斷後時英勇戰死
麴義、張郃都係韓馥派出身既將領,前者功高蓋主對於新得河北既袁紹黎講,係一場禍害,所以先要殺手。而張郃亦唔見得被重用,只係火鳳將佢同袁方襯托,先有更多戲份,史載佢直到官渡戰後先開始多記載

而且由佢同郭圖既爭論中,起碼知道佢唔係袁譚派,而袁尚手下都冇幫佢辯護,大致判斷到韓馥派出身既張郃,係兩邊都唔討好
佢2個出名係因為比關羽殺
麴義呢d用弓弩手打贏騎射既白馬義從冇咩可以吹
白馬義從其實先利害
劉秀當年起家都係靠幽州突騎平推
打公孫讚統一河北D歷史比人抹咗
同關張前期冇戰積一個道理
冇話佢廢
用弓弩手打騎射係一個好基本戰術
公孫瓚喺演義同前期三國志弱化得好緊要,
3代時,只有公孫越、嚴綱,之後兩個死晒加入趙雲。幽州又SET到人口極少。
可以同四世三公虎鋸冀州嘅袁紹打咗咁耐,公孫瓚應該好勁。
前期青州流寇攻河北比公孫瓚屠咗幾萬
所以先轉落去打兗州同人妻打 仲要係55開

後期如果唔係佢死守易京一帶一兩年拖住袁紹
官渡可能會更早發生
係基本
但你頂唔頂到又係另一個問題
唔係咁易㗎
佢唔殺劉虞佢有機
咩比例嚟架 one piece咩
關張 都有提到佢地一開始加入 劉備組織既義勇軍, 去打黃巾軍

但 顏良 文丑 係史書紀錄就一直是 河北名將
佢地兩個 有咩事跡做到名將, 就無提到
其實 東漢軍閥混戰初期
主要是 袁紹及盟友 vs 袁術及盟友
兩個姓袁 既大打出手

當時曹操都係跟 袁紹......而孫策 就係跟袁術......

但三國演義 就以 曹操, 孫策, 劉備 做主角
令到 袁紹, 袁術 好似變左配角咁, 無乜特別描寫......一係唔出場, 一出場就會成為 曹操/劉備 既經驗包
因為根本就唔係D咩特別勁既人
成個三國志得兩句你想有幾勁
文顏事蹟抹咗真係唔知
但比得荀彧沮授點過名
一定係有返咁上下聲名先可以
當時白馬義從跟住公孫瓚打烏丸鮮卑,響北方邊境橫行無忌,係聞名既精銳部隊,而麴義率領既弓弩手係後來聞名既「先登」,所採用係從羌人吸收既對外族戰術

你可以見到麴義敢於以小搏大,弓弩打騎兵最怕被拉近距離突擊,但佢係等到最大效果距離先出手,可惜史書冇記載更多細節,唔係就知道麴義兩側齊射係唔係有埋伏輔助
沮授:良性促狹,雖驍勇不可獨任。
荀彧:顏良、文醜,一夫之勇耳,可一戰而禽也
呢D唔點好過點啦下話
齊射,盾在前
不,而係從當時史料中,刻意唔提,你睇返袁紹既記載大多係優柔寡斷,同埋重視豪門、冇留低繼承問題,而袁紹陣中記載最多,又最好既係沮授、田豐呢啲死諫之士,或者係後來降曹又率直既陳琳、王修、崔琰。

歷史由勝利者所寫,特別陳壽寫三國志時要延續魏國中心史觀,所以一定會較少著墨顏良、文醜
即係刁大會唔點鳩我名一個道理

而且2者評價入面驍勇都有
所以冇返咁上下事績支持返都唔會咁點既
冇話佢地好勁
只不過要曹魏二當家點你名冇咁上下戰績都唔會得
所以文顏都唔算係無啦啦做袁紹名將
唔係咁易
幾千步弩屈得死成萬騎兵
兩晉兩宋就唔洗咁悲哀
佢反駁孔融先提佢,都唔係突登點佢名
咁防守點都易過進攻
宋都頂到遼但打唔入姐
啱 東漢北方騎兵其實就係劉秀時代漁陽上谷突騎
算東北精銳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞