火鳳燎原集中討論區(5)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
赤壁好似大概2014 年畫?四郡就2019年前
去到而家都仲未講到八奇有咩邪教背景
不是人,98年作品
不是人二23年後出產
鳩估典韋上身打馬超
20年後陳某死未
我覺得陳某會寫到姜維九次北伐係為咗打番上西涼見某人,可能係親人or女

最好寫到好大執念
為咗見東鄉公主
前兩個不是人都係為左“私利”放棄兒女私情 (大義)
我覺得不是人參都唔會例外
炒完呂布碟冷飯未
唔係啦
姜維正史真係有功名&上位之心
老母都賣埋

同真係感激老七嘅 始終比佢上位
個執念真係大到乜都唔理老母又賣 身邊D人都屌
輸咗都想搏反身

我覺得大概似火哥二爺max埋一齊咁上下
為名&知遇而戰
開始厭
邊q 個都話似呂布
咁馬超的確又係三姓家奴
等同三爺打啦
希望可以畫返3-5話
傳說火鳳一年等於現實一年
姜維出場係建興六年228年
而家畫到馬超反曹建安十六年211年
即係仲有17年
今年火鳳20周年
故事由189去到211,叫快咗2年
但嚟緊仲有入蜀、二奇六奇死
打張魯、收馬超、定軍山、荊州大戰
同埋最多人死嘅219年
應該會慢返啲
希望馬超係最後一個 真係有d煩 呂布死左成十幾年仲講緊佢
合肥張遼都未到

呂布實有份
而家每期都只係希望睇到八奇除罩相認
應該要等多10年
之前自己整理過,快左兩年係因為四十六卷一完左官渡嘅手尾,就skip 左兩三年去到準備打赤壁
之後就無再整理了

第一卷:公元一八九年,董卓入京
第七卷:公元一九零年,關東軍組成聯盟,公元一九一年,界橋之戰
第十卷:公元一九三年,曹操攻徐州
陳登為徐州屬地校尉
第十六卷:公元一九四年,劉備任徐州牧
第十九卷:公元一九五年,公元一九六年,曹操定都許
第廿二卷:公元一九六年,劉備離開從州攻打袁術
第廿三卷:公元一九七年,曹操攻打張繡
第廿六卷:公元一九七年,呂布敗袁術
第廿三卷:公元一九八年,袁曹關係緊張
第廿九卷:公元一九八年,曹操攻打呂布
第三十三卷:公元一九九年,袁方破公孫瓚,孫策下江東
第三十四卷:公元一九九年,袁譚伐曹,敗於下邳
第三十五卷:公元一九九年,袁譚伐曹,敗於下邳,同年五月下旬,劉備伐袁術,十二月,孫策攻劉表
第三十六卷:公元一九九年,孫策破江夏
第三十七卷:公元二零零年,劉備投袁紹
第四十卷:公元二零零年,曹操棄白馬
第四十四卷:公元二零零年,曹操於官渡大敗袁紹,公元二零一年,曹操渡黃河
第四十五卷:公元二零二年,曹操對郭援
第四十六卷:公元二零四年,曹操退兵,袁尚袁譚反目,公元二零七年,曹操滅袁,孫權攻荊州
第四十七卷:公元二零七年,曹操攻江夏,公元二零八年,孫權破黃祖
第四十八卷:公元二零八年,荊州牧劉表歿
第五十卷:張飛斷長阪
第五十二卷:火燒赤壁
巴打可唔可以整理埋個現實出版年份
想對比下
呢個要上wiki 對
我果陣都只係想mark 低d 時間過左幾耐先整
新一話幾好睇
睇左wiki 無每本既出版年份,不過第一話係2001 年5 月,即係20年
而家應該畫到去公元二一一?
yes 潼關之戰係211年
以而家咁畫法,三個星期甚至一個月先一話,有望打多半年 (6-8 話)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞