Office 換水,就好似捉象棋

632 回覆
5644 Like 46 Dislike
我會計埋仲可以斟到幾多次
適合做工具人
到時啲人就會去你個位斟水
我以前間公司d人一9樣

初初新嚟唔知,試過有一排,一日換三次水,後來就發覺唔對路,原來班仆街係唔肯換水

有個仲衰,一有水就攞個2-3L水樽一嘢裝滿佢,咁仆街唔怪得佢單身
其實唔係話計較
只係好睇唔過班撚樣自己飲到冇曬又唔換
次次扮唔知等人換
有人換完就狗衝出去斟
你唔夠力換我諗你只要講一聲
都好多人會樂意過嚟幫你
而唔係大家好似打心理戰咁敵不動我不動
自己都係女 成日換水 唔會要人幫
公司水機已經係上流式 跟本無乜需要用力 最多咪用拖咁拖支水過黎
但都係有女同事係唔會換
有時洗緊碗 見住部機已經顯示無水 佢都係入黎斟埋尾尾果d就走左去 自己洗完想飲 死死地氣換左佢
自從有肺炎,一直係買水飲自己
男女平等縮左入老母閪
呢啲一開始係懶 懶就開始計 計就開始恨
恨就要報復 報復就要十分認真去計
枝水放係下面定係上面??
上面就等男人換啦
下面嘅話
你碌枝水過去就得
咁緊係上面
唔係都唔會拎唔起
不過我個女manager好大隻
有次比佢見到我嘗試換水不果直接過黎拎起佢
但終於成日問男同事可唔可以幫手
驚佢地會覺得煩
但自己又真係換唔到
換水眾生相:
1 換水後成班人拎自己暖水壺 (大約2L 果種)排隊打水
2 成個office都係女,有人落call叫另1個office嘅人黎做其他野(半個鍾車),順便屈埋人地換
無錯 換無問題
自己斟晒換又好 入黎見到已經顯示無水可能上一手無留意到都好 都無問題
最嬲係見住已經無水呀 佢都係要入黎斟埋走左去呀 仲要拎兩個大水樽又杯
有次真係有人(另一個女同事)換完之後有兩條友(都係女)一齊排隊出去斟水
公司男同事就會換水既 我同另外幾位女同事都會 係有個懶到見到就嬲
廁紙又係咁 成日見佢去完果格得返半格廁紙吊向度
見過舊公司有個後生女,成日著短裙換水
我個假設係女同事唔夠力請求援助
乜乸嘢男女平等呀
你如果係男人拎唔起一樣可以請求幫助喎
我無講過男人唔比拎唔起呀
2L水樽咁勁
我番親個啲公司仲係用緊放上頂個地
我有試過換 但真係拎唔起
但我會即時搵人幫手 唔會走左去
但成日問會驚麻煩到人
不過自己一個又真係搞唔掂
所以話 做IT真係慘過做狗
唔會啦 換唔到都無計
唔該晒佢地 其他野自己做到既幫返手咪得
我地果個就係成日斟完走左去
見到唔換 都唔叫人換 扮睇唔到
問題係上流式真係懶先唔換 唔係能力問題
平時玩game果d佢係大力過我
公司應該要請個人專換水先啱
自從試過拆散一個舊水機,以後都冇再飲任何水機啲水
好彩公司有人煲水換水d 同事咁撚仆街比我都唔幫換
對高踭鞋係咪好似啲馬蹄鐵咁用鐵釘釘實除唔到
口渴去到見到冇咪換囉
就唔會專登去換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞