[懶人包後更新啦] 絲打喺邊度買bra? (17)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
暫時真係未搵到有亞洲60圍,又唔係改圍bra,又有靚款,價錢又平嘅如果你有一日搵到記住講我地知,依到好似都幾多絲打係60圍

根據我做內衣行業嘅朋友嘅情報,開發一個新嘅尺碼,唔計design,只講杯型同內衣結構,係需要3萬蚊
我當有個牌子好有heart,肯整晒60A-60I,即9個碼,$30000x 9,係需要投入一共27萬嘅資金去開發,計埋design款又更加高

原因係一個新嘅尺碼並唔係大家諗嘅咁簡單,並唔係由姐妹碼個杯改短個背帶咁去放碼造出黎,全部都要由頭計算過,連個模都要另外造,因為下圍細左,就算胸size一樣,成個身型比例根本都唔一樣,放碼造出黎嘅bra係唔會100% fit,依個亦係點解大家都唔鐘意著改圍bra嘅原因,因為你會感覺到著左上身都唔係個回事,只係好過無,貼啲咁解

我講咁多廢話其實係想講,其實有65圍bra買已經執到有好多亞洲牌子仲係好落後,連65都無,因為開發成本貴,如果個牌子認為回報率低,根本唔會花依個資金去做

我地唯一可以做,就係send email俾各大bra牌子,等佢地重視依個問題,如果佢地收到嘅意見多,就可能會做了,reddit啲人都有咁做,佢地有定期send email去爭取,唔一定會成功,但唔試過就一定無可能成功

至於改帶,可以搵ig: boobs_sims,之前有絲打講過,唔想自己改可以試下,佢個賣點係佢有學過車bra唔係亂咁改,佢仲會改埋肩帶位,著上身會fit啲
之前聽其他絲講過sher brace 有得度身訂造,我之前都心思思想去試,不過無咩款式咁就無左年事
我已經有兩個搵佢改
但改完又會細半個cup
下下買完仲要再改帶先知係咪真係啱自己
個成本好貴
傻豬
好欣賞絲打整合個pdf
獲益良多
你改完細好多?我有朋友70G改成65H又無問題喎,無話偏細左
你咩碼改咩碼?
話會細半cup 係 boom sim 本人講嘅
我本身65d 啱啱好
改完做60圍就太細
我建議你可以試下度杯深,拎你改完岩著個隻出黎度下杯深幾多,下次試身個時度下新bra又係幾多,買返杯深數據差唔多嘅

個度法係,反個杯出黎,扣係膝頭哥上,度裡面個到,由外側鋼圈,經過杯尖,再去內側鋼圈(量度係唔包鋼圈位)

https://www.bratabase.com/help/measuringinstructions/
詳細可以睇返cup depth個part
正呀 多謝絲打分享
65d改完唔會係d cup㗎
如果你本身65d個杯啱
應該要買65e黎改
用左幾日時間終於追晒post借男朋友ac 留名學野
我見PJ話聖誕7折 想問絲打知唔知Yoho仲有無days賣 非65圍
之前銅鑼灣見到有 可以去睇吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞