[懶人包後更新啦] 絲打喺邊度買bra? (17)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
唔知香港幾時有貨
同埋覺得包得唔夠 好包唔晒bit肉咁
見字坐直都會冇咁易擠肉~
嗰個位我估你意思係副乳
杯太細都會擠副乳
我都係肥底著啱size 就冇問題嘅
見到第三款想喊
之前唔知功能內衣唔係咁好嘅時候喺香港買咗第三款
一件貴左足足成百蚊港紙
唔知算唔算好彩 本身個胸位低
校到最短條帶係夠托高翻個胸 未去到卡住胳肋底
買左75E 底圍偏緊 不過有少少唔夠足碼
追post追左好耐 終於睇完 但都係未太掌握到圓/扁/深/淺/倒及 點先最岩自己

講講背景先:
胸型應該係圓錐(?)
細個著開wacoal 70C 之後轉會mm就70D
著左一兩年mm之後 想著翻wacoal 就買wacoal 70D 亦蠢豬咁去過hafina做水魚(70E)
一般情況都算岩size 但有時有d款胸外側會空杯 (當時仲以為無咩所謂)

最近網購左一堆日牌risa magli, narue, pj days
Risa magli 65E/F: 好明顯feel到唔岩自己胸型 個bra壓扁左個胸 盃峰點位置偏向外同上 胸內側盃口位咇肉咇得好勁 (65F就ok 但盃峰點附近會空杯)

Narue 65E: 好過risa少少但都係唔岩 盃峰點位置都係偏向外同埋太尖 胸內側盃口位都係好咇肉
(見到絲打們話narue有分深盃/圓盃 我都唔sure呢款係邊種

PJ days 65E/70D: 比起上面兩個牌子更岩我 著得個胸圓d (個人認為藍白款著出黎超岩我胸型)兩個都無空杯情況出現 不過胸內側盃口位都係會咇肉 同埋70圍都係會比較易戚向上

兩款PJ days比較
白色果款65圍鋼圈好似仲輕微闊過藍白款70圍
藍白款盃深過白色款(?)

咇肉位置

其實呢兩款pj days算係圓深盃?
同埋唔知點解胸外側會比較常出現空杯但胸內側就壓
求絲打們賜教
你個胸係咪生得比較中間?

乳頭100%向正前面個種?(1)
依種胸型係比較易中間壓胸而側面又填唔滿

而多數人個胸都係有啲微微向外(2)

如果你係1個種胸型,揀啲雞心埋啲,鋼圈窄啲嘅bra可能可以解決你依個問題?
同埋可能可以試下王木木自創釘杯屈杯手法?佢個原理大概係屈完個wire會窄左同埋雞心距離會近左
由於版權問題,依度就唔貼出黎,因為我未得到佢嘅批准所以唔會轉貼佢嘅心得,你自己去ig搵「王木木」
ps: 唔係sell野亦唔係幫手宣傳,佢嘅教學唔收錢嘅,只係覺得如果佢依個方法,可以fit到你個情況,不如你就搵隻唔要嘅舊bra黎試下

岩岩認真觀察同量度 雖然個胸唔算生得好中間 但乳頭的確係100%向前 同埋按落去真係得一隻手指位左右 (因為我內胸既輪廓唔算好明顯 所以一直以為自己胸距算寬)
可能窄鋼圈會適合d 但唔知咩牌子鋼圈會偏窄
有睇過下王木木 都有試過自己屈wire 但覺得一著上身同撥肉之後 個wire都會撐翻開
btw多謝絲打用心解答
如果試過改造唔ok,咁都無辦法lu,因為的確唔係人人都work,唯有試下第一個方案:窄圈+雞心近嘅款
疫情過後如果你會去日本/台灣旅行嘅話,不如去試下bradelis step 2?我覺得佢個圈窄過pj同埋杯尖位埋啲(頭盔返,純粹我著上身嘅個人感覺)
上網都有得買,但係好似無得退換,你睇清楚啲terms再決定
智力稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞