歐盟裏面你會㨂邊個國家移民?(2)

186 回覆
2 Like 6 Dislike
全德文好似要有歌德果張C2先讀得
想去德國學,應該會學得快好多
但就算過去學,1年內C2都係極難
所以想讀英文號bachelor
期間學德文
讀完再報用德文讀嘅master
不過諗緊讀完哂大約34歲 搵唔搵到嘢做
Ching過去讀master就快好多
都明好難 諗住預幾年
如果讀用英文教嘅bachelor
讀完浸咗4年 有機會考到C2掛
但比較驚讀完好大年紀冇人請
再諗諗先
Plan B係香港讀完2年top up再過去德國讀master
期間係香港讀德文
Quit u 讀德文既你入到乜水平既u先
你而家既時間&學歷根本唔值錢
你再後生年齡對求職者無幫助
你top up grad都應該好難搏到好既大學?
如果目標想做白領移民既
除左入當地top u唔係既好難做到...
歌德嘅C2係咪唔同european framework嘅c2㗎
Google話C1就夠?

但係C level應該都要去當地浸下
lm
我aim嗰幾間好似b2就得
但我聽過其他ching講有b2都唔夠上堂用
我重有一年半時間 希望學得切
學唔切都有plan B既
我見KIT有全英文engine degree
唔知有無得去到讀一年考埋德文後trans去其他tu9既u
但就要貴啲學費
我係HD grad做咗幾年嘢
可能都係讀個top up再睇下過唔過到去讀master
我睇啲admission requirement
好多都係要歌德C2
C1應該係另一啲cert嚟
上網睇話歌德個程度係唔同 可能易啲
要去當地浸下呀
如果你負擔到又入到d top U
(因為歐洲通常要求唔係太高)
我覺得行遠少少讀多幾年無乜所謂
你始終係外地人。。 你要面對既競爭大過本地人幾倍
法國德國係 但COVID offset 返
但佢地都係要local 多
西班牙 / 意大利

不過波蘭文都幾難學
應該同一樣嘢
GOETHE嘅C2解釋

Common European Framework入面嘅C2定義(copy from wiki)

入面所寫嘅嘢大致上一樣
波蘭文好似係歐洲其中一門最深既語言
拍得住finnish
全部都好難
英文易好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞