歐盟裏面你會㨂邊個國家移民?(2)

186 回覆
2 Like 6 Dislike
你有無真係了解過?
你所講既大部分都係走灰色地帶
請人用黑工/最低工資以下 大家避税先至生存到
而且好多時你所提及既都係以前border control 未有咁嚴既時候非法入境
香港會有幾多人有需要到唔介意過黎俾人剝削?
可能你好有能耐求其搵盤生意都請到幾個人
呢邊收入一半要交稅
大部分中小企都係用pt / 最低工資請人先維到皮
最後嗰段睇到我想喊
巴打可唔可以講多d?
我都係自己一個喺歐洲打拼
成日覺得好辛苦
其實我都未成功 master final year
我自己供自己係荷蘭讀
基本上全程full time work + full time study
上年bachelor final year 開始就full time internship + fulltime study + parttime work 維持生計
好幸運咁做左3份banking intern 一份mid size Bank operation 2份CIB FO 都係荷蘭最大既銀行
Master 入左當地最top business school
為左CV 而家full time intern + 上莊 + 爆4.3 GpA
我呢份CV 如果係local 根本係我揀工
但無奈我唔係 只好希望有運
你係學咗荷蘭文先過去定過到去先學
我荷蘭文得 A2 無擺過心機落去
荷蘭人講英文除時好過英國非London 人
你加油啊
我已經讀完master,一路喺依邊掙扎緊...
我都用左好多時間整到份CV好靚
不過最後覺得所有野都係好靠彩數
加上身邊大部分朋友都係歐洲人,好似完全冇人明白我嘅難處咁
入籍要10年
但係當地人做朋友都肯就你講英文?

CV再靚都係睇運 尤其我想入IBD or Buyside
Non-white international 一年都唔知有無5個人做到
不過都係試下先算 唔得搵份operational 工應該唔難
佢地聽到你荷蘭文有口音就會轉channel
大學讀咗兩個sem+summer course
我識好多鬼仔鬼妹見人講人話見鬼講鬼話
成班人喺度,同你講嘢都會就返你講英文,一講啲唔關你事嘅嘢就即刻轉Channel講鄉下話
你如果覺得呢段野合理既
你贏
唔係個個都同你一樣想做ibank
其實咁ambitious嘅人都好少揀荷蘭
我好鍾意荷蘭 但我都有聽唔少香港朋友係有啲嫌棄 而且覺得太高稅
唔關ambitious 事 你覺得合理就合理
咁呢個係事實
其實佢講鄉下話我都聽唔明冇學得咁快
我所有既經歷基本上都係運
好多local minority 都無呢d機會
荷蘭文有幫助但決定性既係你既人種
我見既Manager/ 做野既同事近乎80-90% 男性白人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞