歐盟裏面你會㨂邊個國家移民?(2)

186 回覆
2 Like 6 Dislike
Student Visa居留係全計入荷蘭PR/Citizenship,但另一種EU PR(Long-term EC)居留日數會打五折。
27歲先去德國讀Bachelor會唔會太遲
連登標準答案,永遠都唔遲
加油!!
記得睇埋德國每年要交幾多稅 一個國家養起成個EU咁濟
1st degree
應該冇咩人咁大個人先出去讀1st degree?
3.專心讀書拉高個gpa 去外國讀master
你指係德國揾工?
年齡wfc la
只不過你蝕咗好多youth 優惠姐
直布羅陀(唔係國家)
西班牙
去得緊係為留低喇
好多退休嘅歐洲人都會嚟西班牙
不過要搵錢,都係其他國家好啲
係 除非你話你LU or BU 教大year 1 or 2
咁最好quit U轉過黎 因為你難d報到好既Master
要記住你唔係local 所有地方都係請左local先
同一份工你起碼要勁過同你爭既local 一兩班先有機會
如果係果邊嘅u grad算唔算local
你唔係果度人/ugrad 除時screen cv 果關都過唔到
永續u life
其實有冇working visa係好大嘅分野
而家要幫你搞 或者一年後要幫你搞 係好難請
搞working visa間公司係有risk 今次衰咗以後好難再申請 所以比較少用嚟請Junior
而且公司要做多好多嘢 又唔係間間公司都搞到

就算你係畢業後嗰年 可以返一年工
歐洲都唔係好似香港咁鍾意用完即棄
人哋係會覺得一年時間培訓你 然後你就要走 (我知好多香港人唔認同 但人哋係咁諗)

所以lo唔local唔係最大問題 係你有冇long term work permit先係最大嘅分別

但係都好多人搵到
high demand嘅工 好似it咁就唔難
其他嘅工就真係要叻過有work permit嘅人好多先會請

以上係以前喺香港做歐洲公司 hr傾計講嘅
即係如果你係拎住葡萄牙護照嘅澳門人 會易搵過喺嗰度畢業嘅bno香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞