歐盟裏面你會㨂邊個國家移民?(2)

186 回覆
2 Like 6 Dislike
2千4歐 同僱主係sponsor應該都唔難
但呢條路 要僱主幫你申請KM

https://medium.com/%E8%8D%B7%E8%98%AD%E8%81%B7%E6%B6%AF%E9%A1%A7%E5%95%8F-x-%E6%9D%8E%E9%87%87%E8%96%87/work-visa-%E8%8D%B7%E8%98%AD%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E7%B0%BD%E7%B3%BB%E5%88%97-2-%E9%AB%98%E7%B4%9A%E7%A7%BB%E6%B0%91%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E7%B0%BD-highly-skilled-migrant-km-628872408d53

我都好想香港人走到
入得嚟梗係想知清楚程序
唔係想讀完幾年書 然後現實好殘酷

好似德國讀書 IT Engin Sci嘅話 Master > Search year > blue card 搵工唔駛僱主搞visa 一般人工都夠數 然後等33個月PR 等8年入籍
其他工就要高人工先拎到blue card 咁就要自己衡量下

荷蘭係可以讀書 wh au pair zoekjaar 然後zoekjaar嗰年搵到工 兼employer肯幫你搞working visa (highly skilled) 同埋坐夠5年先留得低
Kick喺employer嗰度都好麻煩
但上面條link有話 其實唔難搞 只係employer可能驚煩 或者唔想駛錢 所以唔肯

只係總結個現實係荷蘭
即使你當地ugrad 每年Non EU留得低即少之又少
大部分陰道移民
如果你唔係白人 情況更難
其他EU國家我唔知 但相信情況唔會差太遠
如果真係想去外國 唔該裝備好自己
唔係就只可以去英/加 冼碗
你啱 可能我講得唔好 但係大家明我講咩啦
個分別係Employer駛唔駛幫你申請

Blue card係易好多 就係因為你講嘅 employer冇乜effort 而德國可以用正常價請it engin sci
西歐其他國家都有blue card
Luxembourg都有平俾it㗎 但係都係好貴
可惜荷蘭冇平俾it

我都覺得 race唔係大問題 語言先係
我之前FF 過德國畢業就去荷蘭打工
一睇blue card 個salary requirement 就知道可以收皮

其實睇哂所有歐陸國家
德國批blue card 嘅條件係最寬鬆
其他國家嘅blue card 我覺得起碼要做senior 先有機會申請到

咁又唔好講得咁核突 結婚留低係好多
有朋友分享過 佢識去荷蘭讀嘅女仔 全部都end up嫁咗人留低
唔知佢識幾多個 亦唔知有幾易 但其他朋友都話呢個好common

大學生咁後生 拍下拖都好正常姐
但係我諗一般香港人 plan留學移民唔可以咁plan

其實WH去英加嘅大學好多都搵到普普通通嘅文職㗎 唔太專嘅位唔難搵 唔駛下下洗碗掃地
我直接影響者 呢個的確係現實
大部分黎到既Non EU 都係為左passport
擇偶睇左passport 先

另外外國做普普通通既文職(clerk, admin 之類既)
做藍領好過 時間多d人工又多d
我只係希望大家做好心理準備 唔好淨係接收正面資訊講到好易咁

如果你就咁睇我既經歷都夠曬正面 所有野都好似好易咁
但背後付出幾多無人知 中間有幾多運氣幫助都無人知
我見太多勁我好多既人最後得到既結果都好唔如意
我直接**
我頭先望過幾個西歐國家 都覺得德國係比較鬆
留意返藍卡既minimum salary requirement 年年都提升僅,比起我六年前申請已經加多成€7000有多

The changes affect EU Blue Card holders who receive their cards after January 1, 2021 or whose contract start date is on or after January 1, 2021
Minimum salary requirements will increase to €56,800 for non-shortage occupations
Minimum salary requirements will increase to €44,304 for shortage occupations
Employers should consider the wage increases when planning their budget for 2021
巴打 如果你話你做ibank都搵唔到工肯幫你搞working visa直接收皮嘅話 咁真係就要出嚟warn下人

但係會kick喺邊個位其實好大分別
我寫會kick喺employer搞visa嗰度 都冇好正面
但according to the blogger 其實係解決到
Shortage occupation係3600歐一個月 應該仲係普通價?
according to the blogger
佢緊係做到先post 喇 唔係點拎view
個問題唔係employer 唔幫你出working visa
係你連搵唔搵到工都成問題
我可以拎條J同你賭 呢邊Hr 歧視minority 到仆街
除非你做it 佢真係好等人用

我拎住幾份當地最大公司算elite 既部門 intern+ top U master 爆4見MT都未必夠local 0 exp 既人玩
好多fd 成績好讀緊當地最top既school master 見份intern 都唔夠當地讀d連大學都唔係既人爭
唔blue card可能可以zoekjaar
Depends on 你讀梗咩
間學校排名夠前 同埋master or above就可以zoekjaar

不過好似前面咁講 zoekjaar留唔低 要employer肯搞highly skilled visa俾你
Blogger係hr

其他巴打都有share 西歐歧視唔算好嚴重 唔知荷蘭係咪真係特別嚴重
爭Intern trainee有好多因素啦
最基本就係 人哋想俾return offer 但就係唔想搵hr搞visa (大公司inter team dynamics又係好難講)
咁咪請local唔請外國人

語言又係一大問題

或者個local靚仔/well connected/同一間中學畢業
同埋intern trainee又係好睇性格 成績太好又可能嫌太毒or太chur
唔一定開race事啦
屌 唔好咁啦
我只可以建議唔好信曬網上資訊
HR可能只係請d operation department 上有say
但大部分highly skilled 工
hr 只係負責screen cv 同執頭執尾搞文件野
1st round interview 都未必關佢地事
其實揾得IT, Engineering 都會過呢個數.已經唔係多. 不過呢兩年都多左好多hk人過黎
機會好微 但唔係無既
但你預你要付出人地local 2-3倍既努力
有冇人鍾意意大利
咁family reunion去邊度都係最易嘅
你又唔一定唔會結婚
鍾意呀 但唔係住囉
佢哋有好多local dialects 齋學italian唔夠 變相要學兩個language
而且經濟同治安爭啲囉
資料呢d野有心一兩個鐘已經可以睇曬
想讀書做白領移民唔係你做曬所有step就會移到
俾現實重擊完仲有決心既人先有成功可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞