歐盟裏面你會㨂邊個國家移民?(2)

186 回覆
2 Like 6 Dislike
大家咁話
圈子唔同啦
分身乏術 而家intern 60 hrs per week, 莊務又每日1/2 hours, 仲要溫書 想cum laude or summa cum laude grad
都未必留低... 如果搵到工一定學
GpA可能唔係運
但intern 9成係運 我返呢3份成年有多
同team 唔係白人既同事應該唔夠十個
經濟差阿 荷蘭d bank都cut左好多人
外資ibank / bank係英國脫歐後多數去德/法國
你做BO應該難d拎到果度working visa
有無諗住進修? 因為歐陸基本上人均 Master grad
可以黎荷蘭讀個Finance degree 再zoekjaar
唔得就當放左個進修假
Sor 睇漏左你EU
咁荷蘭相對上應該多英文工
但而家Covid 下咩工都無乜opening
如果你做 KYC &CDD 既應該幾易搵
我都係一路討論一路search同問人
Zoekjaar係一年
world top u master or荷蘭local u畢業後3年內就可以申請
係個temp purpose to stay嚟
(所以上面就提到 想請long term employee嘅話 呢個work permit會唔夠 employer可能有concern 情況就好似wh visa搵唔到好工咁)

荷蘭5年就夠入籍 (bachelor+master都4年 zoekjaar又一年)
而temp梗係入唔到籍

但係zoekjaar搞working visa係有"優惠"
就係月入2千5歐左右 就已經可以申請到highly skilled migrant visa which is perm purpose to stay
即係如果本身住夠5年 係可以入籍
但個highly skilled visa要有僱主申請先得
而根據我啲hr同小老板fd講 employer一般唔係太願意搞呢啲嘢
所以普普通通嘅graduate有可能kick喺呢個位

但上面搵到條link講 其實唔難搞 對employer亦唔大risk
所以希望有老板肯幫幫手

德國blue card for it engin sci 理論上係易啲
因為employer係唔駛做啲咩 只係要喺contract度寫返個condition係candidate申請到blue card
而且上面巴打有講 it engin sci要求嘅salary係比較低 一般呢啲工都俾到有餘
佢係eu citizen lol
唔駛working visa 唔駛zoekjaar
喺荷蘭結婚 有冇閪唔係問題
係阿 得荷蘭收我
搞digital 生意一流
唔係要養家我都想去d小國做個毒撚過世
多謝巴打鼓勵
計劃緊
Ching諗住讀乜?同埋德文學成點
我都諗住去讀second degree
想揾同路人
有冇人知脫左歐之後歐陸啲工特別係finance係咪明顯多左
諗住讀Design
德文之前淨係考咗A1
自學緊 諗緊使唔使報返course讀(歌德讀得慢)
可能要報用英文上嘅bachelor讀
不過實冇咁好

Ching你呢
德國讀完書唔洗搵到藍卡嘅人工都留到㗎
返工交24個月稅就可以留低
我讀engine
但出名嗰啲都要全德文
但我淨係自學左三個月德文
勉強A1
我都唔知報唔報course好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞